Groeiend aantal bedrijven verbiedt vergaderen in de auto

maandag 27 mei, 2024

Steeds meer grotere bedrijven verbieden het om telefonisch te vergaderen achter het stuur, blijkt uit een rondgang van de NOS bij meerdere werkgevers. Sommigen verbieden alleen het gebruik van de camera.

Bij de Verkeersveiligheid Groep Nederland is er een speciaal ‘Whatsapp Laantje’ dat deelnemers laat ‘voelen’ hoe het is afgeleid te zijn door de GSM

Aanleiding voor de rondgang van de NOS was het onlangs gepubliceerde rapport van de SWOV dat voor het eerst ook (het gevaar van) online vergaderen achter het stuur meenam. Het vermoedde bestond dat sinds corona het online vergaderen in de auto is toegenomen. En dat blijkt nu ook uit de cijfers: bijna een vijfde van de volwassenen blijkt dit weleens te doen. Deze ontwikkeling is zorgelijk omdat respondenten hierdoor langere tijd zowel auditief als visueel worden afgeleid, aldus de SWOV.

Bedrijven als Shell en Unilever hebben al jaren een ban op bellen in de auto – ook als dat handsfree gebeurt. Bij Heineken mogen werknemers kort handsfree bellen, maar geldt er een verbod op vergaderen achter het stuur, blijkt uit de rondgang van de NOS. Die regels zijn sinds de pandemie aangescherpt. Bij FrieslandCampina geldt hetzelfde: daar mag je niet vergaderen, maar wel handsfree bellen in de auto.

Zonder camera

Bij andere bedrijven die de NOS sprak mag wel in de auto telefonisch worden vergaderd, maar zonder gebruik van de camera. Bij ING en de Belastingdienst bijvoorbeeld spreken mensen elkaar aan op het gebruik van de telefoon – en helemaal op vergaderen mét camera – en wordt het in ieder geval niet gestimuleerd.

Ui het rapport van SWOV blijkt dat in 2023 het telefoongebruik in het verkeer onder volwassenen wederom is toegenomen ten opzichte van de vorige metingen, veruit het merendeel door automobilisten. Het aandeel respondenten dat weleens de telefoon in het verkeer gebruikt is gestegen van 72% (2021) naar 75% (2023). Ten opzichte van de eerste Barometer uit 2017 is het inmiddels 1,5 keer zo waarschijnlijk geworden dat iemand weleens de mobiele telefoon in het verkeer gebruikt.

Categorie: Geen categorie

Gerelateerd achtergrond-artikel