Transscope helpt Cycloon aan duurzaamheidsdoelstellingen

donderdag 13 juli, 2017

Het snelgroeiende Cycloon Post & Fietskoeriers wil in 2025 volledig CO2-neutraal werken. De 90 voertuigen worden nu al voornamelijk aangedreven door groengas en elektriciteit. Het fleetmanagementsysteem van Transscope wordt nu ingezet om alle chauffeurs ‘duurzaam’ op te leiden.

In vijf jaar tijd is Cycloon Post & Fietskoeriers uitgegroeid tot een organisatie met 800 werknemers, 23 postvestigingen, 90 voertuigen en 600 fietsen, waaronder vrachtfietsen, elektrische bakfietsen en trikes. In de grote steden heeft het hubs van waaruit een fijnmazig stadsdistributienetwerk is ontstaan.

Alle voertuigen zijn al enige tijd voorzien van het fleetmanagementsysteem van Transscope. Voornamelijk ingezet voor ritregistratie en planning. Deze maanden zet de organisatie het in om de chauffeurs op te leiden om de duurzaamheidsambitie verder vorm te geven. “Dat werkt verbluffend goed”, zegt algemeen directeur Marieke Snoek van Cycloon. “Het kastje in de auto dient niet om de bestuurders te begluren. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om mensen te laten zien dat sneller rijden niet de oplossingen is als je onder tijdsdruk staat. Het is een stuk bewustwording en uiteindelijk blijkt het een houvast voor onze koeriers.”

Dat daarbij de kosten voor boetes, schades en bijbehorende verzekeringspremie en brandstof flink afnemen, noemt Snoek mooi meegenomen. De verzekeraar is, op eigen initiatief, betrokken bij de opleiding van de chauffeurs van Cycloon. Snoek: “Uit gegevens van het fleetmanagementsysteem kunnen mensen ook zien hoeveel CO2-uitstoot er is als je bij iedere stop maar 5 minuten de motor laat draaien. Mensen zijn zich daar vaak niet bewust van. Dergelijke data uit het systeem zetten we in voor leermomenten.”

In de Milieu & Duurzaamheidsverklaring heeft de organisatie aangekondigd in 2025 volledig CO2 neutraal te opereren. Zowel in bedrijfsvoering als vervoerstromen. Het houdt onder andere in dat alle auto’s in 2025 elektrisch of op een andere duurzame manier rijden. Snoek: “Minimaal 25% van onze auto’s rijdt in 2020 elektrisch of op waterstof, het overige deel op groengas of een vergelijkbare, hernieuwbare brandstof.”

Categorie: Blackbox / Telematica
Labels: Transscope

Gerelateerd achtergrond-artikel