Bestelauto’s vullen omzetgat lage autoverkoop

dinsdag 2 juli, 2024

Terwijl het met de bestelautoverkopen crescendo gaat, laten de personenautoverkopen het afweten. Met Volkswagen op een bijna historisch laag marktaandeel. Ook de EV-verkoop toont een kentering, blijkt uit analyse van AUMACON.

KIA staat dit jaar op kop qua nieuwverkoop

Door de introductie in 2025 van BPM op zakelijke bestelauto’s wordt dit jaar een extra hoge verkoop verwacht, uitmondend in een verwacht jaaraantal van 95 duizend stuks  (prognose AUMACON), een stijging van 37% ten opzichte van 2023.

Die stijging zit er nu al lekker in. Na 6 maanden is de voorsprong op vorig jaar inmiddels opgelopen tot +21,4%. Volkswagen blijft dit jaar bij de bestellers royaal aan kop met een marktaandeel van 23,8%, gevolgd door Renault (19,0%) en Mercedes-Benz (15,4%).

Anders ziet het eruit bij de personenwagenverkopen. Ook voor Volkswagen. Over het eerste halfjaar gezien is de algehele registratie-achterstand inmiddels opgelopen tot 3,5%. Over de eerste 6 maanden van dit jaar gaat Kia aan kop, Volvo en Toyota zijn de naaste belagers. Volkswagen staat vooralsnog op de zevende plaats met een voor het merk bijna historisch laag marktaandeel van 5,5%.

Maar AUMACON verwacht bij de personenwagens nog wel een inhaalslag de komende maanden. Het hanteert daarom een verkoopprognose die hoger ligt dan vorig jaar: 380 duizend stuks. Een verwachte toename van bijna 3% ten opzichte van 2023.

EV-verkoop vertoont kentering

In juni werden 11.528 nieuwe EV’s genoteerd. Dit is 15,1% minder dan in dezelfde maand in 2023. Dit is nu de tweede maand op rij dat de verkoop van nieuwe EV’s strek daalt. In de eerste 6 maanden van dit jaar zijn EV’s weliswaar goed voor een marktaandeel van 31,2%, vorig jaar na 6 maanden was dat nog 28,9%. Voor de komende maanden wordt aanhoudend afnemende belangstelling voor EV’s verwacht.

Categorie: Marktcijfers / brancheberichten
Labels: Aumacon