DAS meldt 630 geschillen over actieradius EV

dinsdag 2 juli, 2024

De actieradius van elektrische auto’s levert vaak juridische discussies op, blijkt uit een persbericht vandaag van juridisch dienstverlener DAS. Dit jaar zijn er bij hun al bijna 630 geschillen binnengekomen. Een uitspraak van de Hoge Raad zet de boel nu op scherp.

Vorige maand heeft de Hoger Raad namelijk bepaald dat een koop van een Jaguar I-Pace ontbonden mocht worden omdat de beloofde actieradius van 480 km bij lange na niet werd gehaald. De Jag kwam niet verder dan 300 km op één acculading, een afwijking van ruim 35 procent. Een dergelijke hoge afwijking – onder ‘normale’ omstandigheden – wordt door de Hoge Raad gezien als het niet nakomen van de koopovereenkomst.

Volgens DAS heeft deze uitspraak grote impact voor consumenten en auto-industrie. Het benadrukt ook het belang voor kopers om zich niet blind te staren op de WLTP-norm en verkoopinformatie, maar zich ook goed te verdiepen in de werkelijke verbruikscijfers die door andere eigenaren van dezelfde auto worden gemeld. “Deze uitspraak kan leiden tot ontbinding van de koopovereenkomst als de werkelijke actieradius 35 procent afwijkt van wat gecommuniceerd is. De uitspraak schept een belangrijk precedent voor lopende en toekomstige gevallen van non-conformiteit bij de aanschaf van elektrische auto’s”, aldus Sjaak Drinkenburg van DAS.

Wel benadrukt de financieel dienstverlener dat de actieradius van een EV afhankelijk is van vele omstandigheden, wat ruimte geeft voor discussie. Merken en verkopers hanteren ook verschillende benaderingen bij het verstrekken van dergelijke informatie

Categorie: Juridisch
Labels: DAS