Financiële steun was voor helft EV-rijders overtuigend

donderdag 4 juli, 2024

Bij de helft van de bezitters van een elektrische auto heeft de financiële steun van de overheid geholpen in het besluit deze aan te schaffen, blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

Klik om te vergroten

Maar bovenal geeft 91 procent van de EV-rijders aan tevreden te zijn over hun auto en over het aanschafproces. 86 procent vind de elektrisch auto comfortabeler dan een auto op benzine of diesel. 85 procent is zelfs trots op de EV.

79 procent wil vooral met zijn EV een bijdrage leveren aan de energietransitie, zo’n 64 procent verwacht dat hij, in vergelijking met een benzineauto, volgend jaar financieel beter uit is met een EV. Het merendeel van de bezitters van een elektrische auto zou dan ook met grote waarschijnlijkheid de aanschaf van een elektrische auto aanbevelen. Vrijwel alle bezitters van een elektrische auto zouden bovendien opnieuw een elektrische auto kopen als deze aan vervanging toe is.

25 procent geen steun

Wat de financiële van de overheid betreft: 55 procent zijn dat de fiscale douceurtjes heeft meegeholpen met de beslissing om voor een EV te gaan. Toch nog 16 procent zegt dat dit niet het geval is en 25 procent heeft helemaal geen steun gekregen.

Het onderzoek van NVDE, uitgevoerd door Motivaction onder ruim 1.000 Nederlanders, ging niet alleen over elektrische auto’s maar over de gehele tevredenheid over duurzame maatregelen, zoals zonnepanelen, warmtepompen en woningisolatie. Over alle maatregelen zijn mensen tevreden, stelt het onderzoek. Vooral omdat het grip levert op de energiekosten. “Verduurzaming is de meest structurele oplossing voor een betaalbare en voorspelbare energierekening”, aldus Olof van der Gaag, voorzitter NVDE.

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: NVDE