Importheffingen op Chinese EV’s gaan door

donderdag 4 juli, 2024

Vanaf morgen gelden er voorlopige importheffingen op elektrische auto’s uit China. Dat heeft de Europese Commissie vandaag bekend gemaakt. De tarieven vallen wat lager uit dan in eerste instantie gedacht.

BYD EV’s krijgen een importheffing van 17,4% voor de kiezen

De Commissie vindt dat Chinese fabrikanten door staatsteun veel goedkopere auto’s op de markt kunnen brengen. Valse concurrentie werkt marktverstorend. Om de Europese fabrikanten van elektrische auto’s beter te schermen, is de Commissie met deze maatregelen gekomen. Het onderzoek over die staatsteun en de onderhandelingen met China lopen nog.

De individuele heffingen die gelden voor deze drie Chinese producenten zijn: BYD: 17,4%, Geely: 19,9% en SAIC: 37,6%. Deze percentages geven aan welke invoerrechten de Chinese automobielfabrikanten BYD, Geely en SAIC moeten betalen bij het exporteren van hun producten naar bepaalde landen.

Voor andere Chinese autofabrikanten rekent Brussel vooralsnog 20,8 procent, maar dat kan 37,6 procent worden bij een gebrekkige medewerking. De voorlopige heffingen gelden voor maximaal 4 maanden. Binnen dat termijn moeten de EU-landen een beslissing nemen over een definitieve importheffing door erover te stemmen. Mochten ze besluiten dat er een definitieve importheffing komt, dan zal dat voor 5 jaar gelden.

Categorie: Fiscaal
Labels: Europese Commissie