‘Meerderheid werknemers krijgt geen fietsvergoeding’

vrijdag 5 juli, 2024

Tweederde van de werknemers krijgt geen fietsvergoeding van de werkgever. Met name in de commerciële sector krijgen werkenden vaak geen vergoeding, blijkt uit onderzoek van vakbond CNV.

Het onderzoek is gedaan onder 2200 werkenden; de helft daarvan kan via de werkgever niet sparen voor een fiscaal voordelige fiets. Opvallend noemt CNV het verschil tussen de publieke en private sector op: bij de overheid en in het onderwijs kan men vaker voor een fiets sparen dan in de private sector.

Volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin hebben bedrijven de mond vol over duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Maar de meest duurzame vorm van vervoer, de fiets, heeft het nakijken. Wie fietst naar het werk, draait doorgaans zelf voor de kosten op. Vreemd, want een fiets kost ook geld. Zeker de elektrische fiets is duur, ook in onderhoud.”

De reiskostenvergoeding voor fietsers is een belangrijk speerpunt in de cao-onderhandelingen voor CNV. Ook zet het CNV in op voordelig sparen voor de fiets. Fortuin: “Hier is genoeg fiscale ruimte voor. Bedrijven moeten daar meer gebruik van maken. Zeker nu Nederland steeds meer vastloopt in files, de stress op de werkvloer toeneemt en meer mensen een zittend beroep hebben. Fietsen is eigenlijk goed voor alles.”

Eerder wees onderzoek onder klanten van mobiliteitskaartaanbieder Shuttel uit dat fietsen naar het werk is populairder dan ooit tevoren, met een verdrievoudiging (+226%) van het zakelijke fietsverkeer in het afgelopen jaar.

Uit het CNV-onderzoek ‘Fietsvergoeding’

Categorie: Fiets / e-bike
Labels: CNV