Nieuwe, verplichte rijhulpsystemen moeten 25.000 levens redden

maandag 8 juli, 2024

Vanaf gisteren zijn de nieuwe EU-regels van kracht met betrekking tot rijhulpsystemen. Deze ‘piepjesverplichting’ moet tegen 2038 meer dan 25.000 levens redden, aldus de Commissaris voor de Interne markt.

Klik hier voor de factsheet NEW SAFETY FEATURES IN YOUR CAR

Alle nieuwe motorvoertuigen, inclusief auto’s, bestelwagens, vrachtwagens en bussen, moeten nu intelligente snelheidshulpoplossingen, camera’s of sensoren voor achteruitrijdetectie, attentiewaarschuwingen in geval van slaperigheid van de bestuurder, evenals noodstopsignalen integreren. Bovendien moeten auto’s en bestelwagens nu worden uitgerust met rijstrookcontrole- en automatische remsystemen en gegevensrecorders voor gebeurtenissen. Ofwel een black box.

Volgens de Commissaris voor de Interne Markt, Thierry Breton, is de EU wereldleider op het gebied van algemene veiligheidsregels voor voertuigen. “Wij zorgen ervoor dat innovatieve technologische oplossingen kunnen worden gebruikt om de veiligheid op onze wegen te verbeteren.”

Verwacht wordt dat de nieuwe regelgeving tegen 2038 meer dan 25.000 levens zullen helpen redden en minstens 140.000 ernstige verwondingen zullen voorkomen

Categorie: Verkeersveiligheid / Training
Labels: Europese Commissie