KwikFit Bandenmonitor: flink minder winterbanden

donderdag 16 maart, 2017

Het opnieuw uitblijven van een strenge winter heeft ervoor gezorgd dat het aantal auto’s op winterbanden vorig jaar flink is afgenomen, zo blijkt uit de negende Bandenmonitor van KwikFit. De vierseizoenenband daarentegen wint aan populariteit.

Het percentage personenauto’s dat de afgelopen maanden op winterbanden reed, is afgenomen tot 29,7 procent, ten opzichte van 37,1 procent in 2015. Het percentage vierseizoenenbanden is in vergelijking met een jaar eerder gestegen van 5,3 procent tot een wegdekaandeel van 6,7 procent. Het aandeel van de vierseizoenenbanden stijgt de afgelopen vijf jaar gestaag. De stijging van 2016 was, volgens Arjan van der Meer marketingdirecteur van KwikFit, dan ook geen verrassing.

Dat het wegdekaandeel van winterbanden zo sterk zou dalen, was echter niet voorzien. “In onze bandenhotels zien we dat zowel zakelijke als particuliere klanten hun winterbanden laten liggen. Het weer was erg zacht en daarom zagen Nederlandse automobilisten de noodzaak van een bandenwissel niet en laten ze hun winterbanden in de opslag liggen tot een volgende strenge winter,” aldus Van der Meer.

Continental blijft marktleider

Uit de Bandenmonitor blijkt ook dat van alle zomer-, winter- en vierseizoenbanden de meeste auto’s in Nederland net als vorig jaar rijden op Continental. Het marktleiderschap van Continental houdt dit jaar aan met een stijging in het marktaandeel van 15,8 naar 16,9 procent.

In 2015 stootte Continental Michelin van de eerste plek, een plaats die het Franse concern al sinds de eerste KwikFit Bandenmonitor in 2012 in handen had. Het wegdekaandeel van Michelin is de afgelopen vier jaar met 4 procent gedaald van 17,9 in 2012 naar 13,7 procent nu. Het Nederlandse merk Vredestein staat op de derde plek, alhoewel het wegdekaandeel wel is teruggelopen ten opzichte van vorig jaar, van 9,7 procent in de winter van 2015 naar 9,1 procent in 2016.

Ook met winterbanden voert Continental de top 3 aan met een wegdekaandeel van 15,9 procent. Michelin volgt op de tweede plek met 14,2 procent en Vredestein maakt de top 3 compleet met een aandeel van 13,6 procent. Ook hier groeit het wegdekaandeel van Continental ten op koste van Michelin en Vredestein.

Categorie: Schadeherstel / ROB
Labels: KwikFit, KwikFit Bandenmonitor