VNA jaarcijfers: VW aan top, groeiende CO2-uitstoot

donderdag 13 april, 2017

De populairste nieuwe leasepersonenauto in 2016 is –ondanks flink terugvallende verkoopaantallen– de Volkswagen Golf. Ook grotere broer Passat valt flink terug in verkoopaantallen, maar stijgt op de leaseranglijst naar de tweede plek. Opmerkelijk: het leasepark stoot weer meer CO2 uit.

De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) heeft vandaag de jaarcijfers over 2016 gepubliceerd. Enkele ‘kernuitkomsten’ vindt u in onze rubriek naslagwerk. Waarin opmerkelijk: de CO2-uitstoot stijgt weer, na jaren van daling. De uitstoot ligt op 101 gram, terwijl dat in 2015 nog op 92 gram was.

Wat betreft de leasetoppers: de VW Golf, in 2015 nog op een tweede plek, staat nu op 1. Gevold door de Passat. De nummer 1 van 2015, de Peugeot 308, die in de afgeschafte 14 procent-bijtellingsklasse viel, is helemaal uit de top-10 gevallen. De grootste sprong maakt de Opel Astra, die vanaf plaats 47 oprukt naar de derde plaats. Het gezamenlijk aandeel van de top-10 in de totale lease-nieuwverkopen bedraagt 30 procent, aldus de VNA.

Het beeld van de top-10 leasebestelwagens is stabiel. Ook hier voert Volkswagen de lijst aan: de Caddy en Transporter staan respectievelijk op 1 en 2. Vrijwel alle modellen in de top-10 boeken een winst in verkoopaantallen. Het gezamenlijk aandeel van de top-10 in de totale lease-nieuwverkopen bedraagt 71 procent.

Klik hier voor Autoleasemarkt in cijfers 2016 van de VNA. Voor de private leasemarkt heeft VNA een apart document gemaakt. Lees hier meer over in ons nieuwsbericht.

Categorie: Leasetoppers
Labels: VNA