Stijgende omzet stuwt vacatures in autobranche

maandag 29 mei, 2017

Het aantal openstaande vacatures in de auto- en motorbranche is in het eerste kwartaal van 2017 met bijna de helft toegenomen naar 3.700, meldt het CBS. Met dank aan de sterk groeiende autoverkopen dit jaar (+23 procent).

In de branche werd ruim 8 procent meer omgezet dan een jaar eerder. De sterkste omzetgroei werd behaald door de personenautobranche (12 procent) en de importeurs van nieuwe personenauto’s (8 procent). De omzetstijging in deze branches valt samen met een sterke toename van het aantal nieuw verkochte personenauto’s. Er werden in het eerste kwartaal van 2017 bijna 23 procent meer nieuwe auto’s geregistreerd dan een jaar eerder.

Het betekent in ieder geval goed nieuws voor de werkgelegenheid in de sector. In dit eerste kwartaal van 2017 ontstonden 5 duizend nieuwe vacatures, 2 duizend meer dan een kwartaal eerder. In dezelfde periode werden er 4 duizend vervuld. Dat zijn duizend vacatures meer dan het kwartaal ervoor.

Bedrijfsauto’s

Uit de Kwartaalmonitor auto- en motorbranche van het CBS blijkt ook dat de groei aansluit bij de verwachting die ondernemers in de auto- en motorbranche het laatste kwartaal van 2016 hadden. Ook voor het tweede kwartaal van 2017 zijn de ondernemers optimistisch gestemd over de personeelssterkte. Per saldo verwacht bijna 6 procent van de ondernemers het personeelsbestand te gaan uitbreiden.

Alleen de motor- en bedrijfsautosector zagen hun omzet niet groeien. Vooral die laatste daling is opvallend. In de voorgaande twee jaar groeide de omzet in bedrijfsauto’s structureel met meer dan 5 procent. In zeven van de acht voorgaande kwartalen was de omzetstijging zelfs groter dan 10 procent. Nu noteert de sector in dit eerste kwartaal van 2017 een krimp van 1,6 procent. Ondanks deze omzetdaling is het omzetniveau in deze branche nog altijd relatief hoog. De omzet blijft niet ver achter bij de recordomzetten die werden behaald in de jaren 2007 en 2008.

Download hier de Kwartaalmonitor

Categorie: Marktcijfers / brancheberichten
Labels: CBS