MobilityLabel: vooral kantoorlocatie bepaalt CO2-footprint

maandag 19 februari, 2018

Deze week lanceert MobilityLabel de tool ‘LocationAnalyst’. Een werkgever met verhuisplannen kan hiermee de best bereikbare vestigingslocaties vinden. Het systeem houdt rekening met reistijd, kosten en CO2-uitstoot.

‘LocationAnalyst’ heet een do-it-yourself locatieadviestool te zijn. Werkgevers (of hun adviseurs) zitten zelf achter de knoppen zonder specifieke kennis van mobiliteitsmanagement. Uit het systeem rolt een shortlist van voor hen interessante, goed bereikbare locaties. Locaties die tegen lagere reiskosten en met minder files te bereiken zijn en die meer ruimte geven aan duurzaam mobiliteitsbeleid.

Juist bij het kwantificeren van bereikbaarheid gaat nog veel mis, stellen de ontwikkelaars. “Makelaars verkopen een pand vaak als ‘goed bereikbaar’ zonder dat gekeken wordt naar de onderliggende verplaatsingen”, aldus Christiaan Rasch, partner van MobilityLabel. “Het feit dat er een bushalte op 200 meter afstand is, of dat het kantoor ‘op steenworp afstand van de snelweg ligt’ voorkomt nog geen miskleun op het gebied van mobiliteit en mobiliteitskosten.”

Blind staren op vierkantemeterprijzen

Goede bereikbaarheid is heel bedrijfsspecifiek. Het hangt sterk af van het mobiliteitsbeleid, de woonadressen van medewerkers, reisverbindingen, files en dienstregelingen. Rasch: “Veel bedrijven staren zich blind op de vierkantemeterprijzen, maar wist je dat de totale mobiliteitskosten van een gemiddelde dienstverlener vaak van dezelfde orde van grootte zijn als de huurkosten? En dat je beter naar je locatie dan naar je energielabel kunt kijken als je écht CO2 wilt besparen? Voor de meeste organisaties is 60% tot 75% van de CO2-footprint namelijk bepaald door mobiliteit, dus locatie.”

Eerder kwam MobilityLabel met een simulatie-tool dat de effecten van nieuw mobiliteitsbeleid inzichtelijk maakt. Volgens MobilityLabel blijft het namelijk lastig om als werkgever goed inzicht te hebben in het woon-werkverkeer van de werknemers, ondanks alle rapportages, fleet-dashboards en andere beschikbare systemen.

Categorie: Milieu / CO2-besparing
Labels: LocationAnalyst, MobilityLabel