Wat kan de logistieke sector in 2020 verwachten?

dinsdag 3 maart, 2020

De logistieke sector lijkt op een kantelpunt te zijn aanbeland. Hightech-oplossingen in combinatie met de snelheid van 5G boren een heel nieuw scala van mogelijkheden en voordelen aan – voor de logistieke en transportsector en daarmee ook voor wagenparkbeheerders. Verizon Connect schetst een aantal trends en technologieën voor wagenparkbeheerders om de komende periode scherp in de gaten te houden.

In 2019 werden verschillende technologieën en hun toepassingen steeds groter en belangrijker en vormen nu de basis voor verdere ontwikkelingen in 2020. Voorbeelden daarvan zijn onder andere artificial intelligence (AI) en machine learning (ML), 5G en cloud – technologieën die in allerlei sectoren innovatiemogelijkheden bieden, waaronder in de logistieke- en transportsector. Wanneer wagenparkbeheerders deze technologieën op een slimme manier inzetten, kan dit hen onder andere concurrentievoordeel opleveren. Hieronder een aantal trends en technologieën voor wagenparkbeheerders om de komende periode scherp in de gaten te houden.

Artificial intelligence

Misschien wel hét buzzword van 2019: artificial intelligence (AI). Eén ding is zeker, deze technologie gaat veel betekenen. Nu al worden AI en machine learning (ML) ingezet in de wagenparkindustrie. Die inzet zal alleen maar groter worden nu bedrijven en wagenparken naar manieren zoeken om hun productiviteit omhoog te krijgen en de veiligheid te verbeteren.

AI kan bijvoorbeeld wagenparkbeheerders helpen bij het monitoren van processen en deze automatisch laten aanpassen. Dit helpt hen ook bij het verhogen van de efficiency van de bedrijfsvoering. AI ondersteunt niet alleen wagenparkbeheerders, het wordt ook ingezet om zelfrijdende voertuigen te verbeteren. Het ondersteunt het menselijk oordeel om zo de kans op fouten van bestuurders te reduceren. Verder kan AI verkeersstromen efficiënter en veiliger maken, terwijl de chauffeurs nog steeds zelf de controle hebben over hun voertuig.

Bedrijven die bijblijven met de technologische ontwikkelingen, krijgen een voorsprong op hun concurrenten en zullen er uiteindelijk voor zorgen dat de technologie breder wordt toegepast. Alleen bedrijven die met deze innovaties aan de slag gaan, zullen in staat zijn mee te doen met ‘de grote jongens’ en hun klanten tevreden te houden.

Camera’s voor veiligheid

Binnen de transportsector kan video op verschillende manieren worden ingezet. Bijvoorbeeld om de bestuurders te beschermen, de efficiëntie van het transport te verhogen en zelfs bij zelfrijdende voertuigen. Op de korte termijn zorgen video’s voor extra inzicht bij het verbeteren van de veiligheid van zowel de bestuurder als zijn omgeving en tegelijkertijd ook het zakelijke wagenpark.

Door video-oplossingen te combineren met AI- en ML-technologie, kan de context gecreëerd worden die nodig is om inzicht te krijgen in de daadwerkelijke omstandigheden rond bijvoorbeeld gevaarlijk rijgedrag. ML maakt geavanceerde analyses mogelijk die de nauwkeurigheid verbeteren van de geautomatiseerde classificatie van de ernst van de gebeurtenis. Managers worden dan alleen nog geïnformeerd als een gebeurtenis nadere inspectie vereist. Op deze manier kunnen problemen rechtstreeks met de bestuurder besproken worden en wordt het risico op toekomstige overtredingen en zelfs ongelukken verlaagd.

Wagenparkbeheerders krijgen zo een beter beeld van wat er met hun wagenpark gebeurt. Overigens zonder dat dit extra manuren vereist voor het doornemen van grote hoeveelheden informatie (of, in dit geval, uren aan beeldmateriaal).

Geautomatiseerde mobiliteit

Het ecosysteem van connected voertuigen blijft zich ontwikkelen. Advanced Driver Assistant Systems (ADAS-systemen) behoren inmiddels tot de standaard uitrusting van veel auto’s en bieden een vooruitblik op het zelfrijdende voertuig – een toekomst die nog decennia ver weg lijkt. Maar nu de volgende generatie 5G-technologie nog dit jaar wordt uitgerold, wordt het netwerk dat zelfrijdende auto’s op de weg brengt realiteit. Bedrijven zullen op de korte termijn strategisch moeten investeren. Zo kunnen ze meeliften op geautomatiseerde technologie die kan helpen bij het verhogen van de efficiëntie, veiligheid en de productiviteit en het verbeteren van het wagenpark en de mobiliteit van werknemers.

De overheid onderzoekt momenteel hoe de infrastructuur voor deze toekomstige technologieën het beste kan worden opgezet. Dit doet ze door een framework voor software te maken waarin ontwikkelingen kunnen worden meegenomen bij het plannen en bouwen van toekomstige (slimme) steden.

5G

Met de inzet van 5G kunnen connected-technologieën onze wegen verder transformeren en verbeteren. 2020 wordt het jaar van experimenten met wagenparkbeheeroplossingen die mogelijk worden gemaakt door 5G. 5G gaat het volume en de snelheid van data door mobiele netwerken drastisch verhogen, waardoor de infrastructuur slimmer wordt en zo bestaande slimme voertuigtechnologieën naar het volgende niveau tilt. Als grote aanjager van allerlei ontwikkelingen, van videofeeds en sensoren tot realtime data-analyse, zal 5G nieuwe mogelijkheden aanboren voor transport- en verkeersmanagement, geautomatiseerde mobiliteit en verkeersveiligheid.

In combinatie met slimme sensoren en IoT-technologie zal deze hogesnelheidsconnectiviteit tot steeds slimmere steden leiden. Met een intelligent netwerk om data te verzamelen en analyseren, wordt rijden veel efficiënter en veiliger, voor iedereen. Realtime informatie kan gebruikt worden om de drukste wegen te vermijden en vrije parkeerplaatsen te vinden, wat ook weer tot minder brandstofverbruik en minder uitstoot leidt.

Categorie: Telematica
Labels: Verizon Connect