“Privacy-waarborg reden om te kiezen voor Verizon Connect Reveal”

donderdag 23 april, 2020

Privacy staat hoog in het vaandel bij (overheids)organisatie AQUON. Het bedrijf is het laboratorium van negen waterschappen, voor wie zij de kwaliteit van natuur- en rioolwater onderzoekt. Elke dag worden er vele monsters door het hele gebied genomen. De registratie van de ritten moet sluitend zijn en tegelijk de privacy van werknemers borgen. Met Verizon Connect Reveal is dit wel mogelijk voor AQUON.

John van Wijnen is senior monsternemer en wagenparkbeheerder bij AQUON. In 2011 is het bedrijf ontstaan uit een fusie tussen laboratoria van negen waterschappen in Midden- en Zuid-Nederland. In totaal rijden er 35 auto’s rond om monsters te nemen. “Het met de hand bijhouden van al deze ritten is niet te doen. Nu hoeven onze werknemers maar een tag tegen het ingebouwde kastje in de auto te houden en alle ritten worden automatisch geregistreerd, ongeacht welke auto je meeneemt”, aldus Van Wijnen.

De wagenparkbeheerder heeft bij de aanbestedingen meerdere offertes opgevraagd, voor een overheidsorganisatie is dat ook verplicht. Belangrijk daarbij was dat Verizon daarbij beschikt over het Keurmerk RRS, ofwel Keurmerk RitRegistratieSystemen. Dit houdt in dat de automatische registratie van de ritten voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Van Wijnen: “In de maandrapporten staat per datum, per voertuig, van waar tot waar op welk moment is gereden. Het is heel overzichtelijk en makkelijk te raadplegen, mocht dat nodig zijn. En voor de fiscus hoef ik het maar uit te draaien”.

Duurzaam rijden

Om het keurmerk RRS te krijgen moet zijn voldaan aan de strengste regels op het gebied van fiscaliteit, fraudebestendigheid en privacy. Die laatste is belangrijk bij Aquon. “We hebben het systeem aangeschaft voor het automatisch registreren van ritten en niet om werknemers te monitoren. Natuurlijk ontkom je er niet aan dat gegevens worden geregistreerd. Denk aan wie, waar, op welk moment, hoe hard heeft gereden. Het gaat erom dat de registratie hiervan op een wijze gebeurt, dat het binnen de privacyregels valt. Bij Verizon Connect Reveal is dit het geval”, aldus de wagenparkbeheerder.

Via een praktische app kunnen chauffeurs bovendien zelf hun rijstijl in de gaten houden. En dat werkt, zegt Van Wijnen. “Ik weet van een aantal collega’s dat zij, zeker net na de aanschaf, regelmatig hebben gekeken naar hun rijstijl. Hoe hard ze reden, op de rem hadden getrapt of door de bocht gingen. Sommigen zijn hierdoor echt bewuster gaan rijden, wat de veiligheid op de weg ten goede komt en ook aan het duurzaam rijden een positieve wending geeft.”

Overigens was Verizon Connect Reveal niet het eerste ritregistratiesysteem waar AQUON mee werkte. De organisatie ging vooral ook op zoek naar een leverancier met een goede bereikbaarheid en heldere tarieven. Van Wijnen prijst ook de telefonische trainingen die hij heeft gekregen om het systeem te begrijpen. “En heb ik een vraag dan staan ze direct voor me klaar.”

Categorie: Telematica
Labels: Verizon Connect