Autoleasemarkt in cijfers 2020

dinsdag 20 april, 2021

Inmiddels is 61 procent van alle nieuw verkochte personen- en bestelauto’s een leaseauto, de leasemaatschappijen vertegenwoordigd in de VNA zijn goed voor een bruto omzet van ongeveer 6,9 miljard euro. Dit en meer blijkt uit de publicatie Autoleasemarkt in cijfers 2020 van de VNA.

Klik om te vergroten

Het zakenautopark telt in Nederland zo’n 1.500.000 personenauto’s: auto’s op naam van bedrijven zakelijke leaseauto’s en privéauto’s, die voor meer dan de helft zakelijk worden ingezet. Dat is 17,3% van het totale Nederlandse personenautopark. Het leasepark, inclusief het groeiende private lease, telt inmiddels zo’n 1.145.000 voertuigen, 19 procent (190.900) op conto van private lease. Al eerder maakte VNA bekend dat het jaar 2020 een bijzonder jaar was. Het was voor het eerst dat het aantal zakelijke leaseauto’s iets af nam, maar private leasecontracten opnieuw sterk steeg.

“De corona pandemie heeft een beweging in gang gezet van ov naar individueel vervoer. Private lease maakt nieuwe en jong gebruikte auto’s financieel bereikbaar, zodat consumenten veilig en duurzaam op weg kunnen. Gelukkig is dat nu ook steeds vaker volledig elektrisch”, aldus Renate Hemerik, voorzitter VNA.

De 10 grootste autoleasemaatschappijen binnen VNA (op alfabetische volgorde) zijn: ALD Automotive, Alphabet Nederland, Arval, Athlon Car Lease Nederland, BMW Group Financial Services, Hiltermann Lease Groep, International Car Lease Holding, LeasePlan Nederland, Terberg Business Mobility en Volkswagen Pon Financial Services. De geschatte gezamenlijke omzet uit leasetermijnen en wagenparkbeheervergoedingen in 2020 van de bij de VNA aangesloten leasemaatschappijen bedraagt circa 6,9 miljard euro.

In dit overzicht, Autoleasemarkt in cijfers 2020, allerhande informatie over omvang, top-10 meest populaire leaseauto’s, gemiddelde leeftijden en uitstoot van het wagenpark. Ook een inkijkje in leaseprijzen: bij private lease blijft bijna de helft van de maandelijkse termijnen onder de € 300. Bij ruim een derde van de zakelijk geleaste personenauto’s ligt de maandelijkse leasetermijn boven de € 700.

Ook duidelijk te zien is de dalende trend van CO2-uitstoot. Vorig jaar bedroeg die uitstoot gemiddeld 83 gram per kilometer, dat is 12 gram (12,6 procent) minder dan in 2019. Volgens VNA mede te danken aan de toenemende inzet van elektrische auto’s.

Download hier Autoleasemarkt in cijfers 2020

Categorie: Marktcijfers / brancheberichten
Labels: Autoleasemarkt in cijfers 2020, VNA