KiM met twee scenario’s zelfrijdende auto’s

dinsdag 4 april, 2017

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft in de studie ‘Paden naar een zelfrijdende toekomst’ twee zogenaamde ‘transitiepaden’ naar een verkeer- en vervoersysteem met zelfrijdende voertuigen ontwikkeld.

Het eerste pad beschrijft een transitie waarbij de meeste mensen nog graag een eigen voertuig bezitten. De technologische mogelijkheden van zelfrijdende voertuigen nemen stapsgewijs toe en komen geleidelijk op de markt.Evolutie van de privéauto, wordt dit pad genoemd.

In het tweede transitiepad, ‘Delen in bloei’, wordt voertuigdelen vanzelfsprekend. De snelheid waarmee in beide paden de transitie plaatsvindt is een van de grote onzekerheden. Dat zal afhangen van technologische ontwikkelingen, maar ook van de vraag hoe snel zelfrijdende voertuigen daadwerkelijk op de markt komen en of ze aanslaan bij het publiek.

Ook kunnen beleidsmaatregelen de transitie naar een zelfrijdende toekomst bovendien versnellen. Tegelijkertijd kunnen er ‘showstoppers’ zijn: ontwikkelingen die een transitie in de weg zitten. Aldus het KiM.

Klik hier voor de studie

Categorie: Zelfrijdende auto
Labels: KiM