CBS Jaarmonitor: helft nieuwe auto’s op naam van bedrijf

maandag 2 juli, 2018

Het aantal zakelijke (lease)personenvoertuigen is vorig jaar met 3 procent gestegen. Dat is voor het eerst meer dan de groei van het particuliere wagenpark (+ 1,7 procent). De helft van de nieuwe personenauto’s is nu in bezit van bedrijven.

Het een en ander blijkt uit de vandaag gepubliceerde Jaarmonitor Wegvoertuigen van het CBS. Van de in totaal 8.3 miljoen personenauto’s in Nederland staat 90 procent op naam van een particulier, maar van de nieuwe auto’s is dat nog maar de helft. Ruim 90 procent van de zakelijke auto’s is van na 2010. Van de auto’s in particulier bezit is daarentegen nog net geen derde van de auto’s zo jong.

Klik om te vergroten

Een andere grote stijger is de elektrische auto. Die zet, volgens de cijfers vna het CBS, zijn opmars gestaag door: begin dit jaar had ruim 3 procent van de personenauto’s een elektrische aandrijving, terwijl dit in 2012 nog minder dan 1 procent was. Het aantal elektrische auto’s is daarmee ten opzichte van 2012 bijna verviervoudigd tot bijna 272.000. De groei van de plug-in hybrides is het afgelopen jaar afgevlakt tot anderhalf procent, terwijl de groei van volledig elektrische auto’s in die periode 59 procent bedroeg. Begin 2018 is 56 procent van de elektrische auto’s hybride (zonder stekker), 36 procent plug-in hybride en 8 procent volledig elektrisch.

Diesel

Klik om te vergroten

Het aantal dieselauto’s is iets afgenomen ten opzichte van een jaar eerder en vormt nu 16 procent van het wagenpark. Bijna 80 procent van de personenauto’s rijdt in 2018 op benzine. Het percentage auto’s dat op LPG rijdt is de afgelopen jaren gestaag afgenomen tot net boven de anderhalf procent.

Andere opmerkelijke groeier is de bestelauto. Het segment is voor het derde jaar op rij gegroeid. Het afgelopen jaar met 3,6 procent wat het totaal brengt op 883 duizend. Tussen 1 januari 2015 en 1 januari 2018 zijn er in totaal bijna 70 duizend bestelauto’s bij gekomen. Dit is een stijging van 9 procent.

Klik hier om de Jaarmonitor te downloaden

Categorie: Geen