VNA-jaarcijfers: ruim 9 procent meer leaseauto’s

maandag 26 februari, 2018

In totaal rijden er in Nederland nu 860.000 leaseauto’s rond, meldt branchevereniging VNA vandaag. Dat is een stijging van 9,3 procent ten opzichte van 2016. De jaargroei wordt voor 60 procent toegeschreven aan private lease.

Maar ook zakelijke lease groeide met 27 procent en er werden 13 procent meer bestelauto’s geleased. De cijfers zijn nog voorlopig, eind maart komt de VNA met de ‘Autoleasemarkt in cijfers 2017’, met een diepgaande analyse van het leasewagenpark.

Volgens VNA-directeur Renate Hemerik kan de sector een gezonde toekomst tegemoet zien. “We hebben als autoleasebranche een uitermate goede uitgangspositie om een belangrijke rol te spelen bij de invulling van toekomstige mobiliteit. De cijfers bieden perspectief voor een toekomst waarbij we toegaan naar gebruik van mobiliteit in plaats van het bezit van een auto. De leasesector heeft de kennis in huis om als mobiliteitsprovider rond de reis op te treden.”

Elektrische auto’s

Private lease is, zoals inmiddels bekend moge zijn, de groeimotor van de branche. De 100.000 grens was eind vorig jaar al overschreden. Volgens de VNA-cijfers komen de meeste private leaserijders uit de leeftijdsgroep 26-55 jaar. Maar het aandeel van de groep 56+ neemt toe.

Daarnaast is een voorzichtige ontwikkeling te zien van kleinere auto’s naar auto’s in het midden- en duurdere segment. Elektrische auto’s ontbreken nog in deze groep. De VNA dringt er dan ook bij de overheid op aan om elektrisch rijden te stimuleren met belastingen waar ook de consument iets aan heeft. “Een schone, elektrische auto moet ook voor private leaserijders bereikbaar worden.”

Categorie: Geen