CBS verkeersprestatie: diesel verder in verdomhoekje

maandag 27 augustus, 2018
De dieselauto als traditionele kilometervreter in de zakelijke markt verliest verder terrein; uit de vandaag gepubliceerde CBS-cijfers blijkt dat het aantal diesels als auto van de zaak niet alleen afneemt, maar ook het aantal gereden kilometers.

Diesels zijn nu goed voor 29 procent van de totale afgelegde kilometers, 2 procent minder dan 2016. Vooral bedrijfsdiesels maakten minder kilometers. Lpg-auto’s rijden al jaren minder, deze trend zette zich in 2017 voort met een daling van ruim 11 procent. De afgelegde afstand door auto’s met overige brandstoffen nam toe met bijna 13 procent. Binnen deze groep zijn de elektrisch aangedreven auto’s (full elektrische en plug-in hybrides) de belangrijkste groep, zij legden 20 procent meer kilometers af in 2017 dan een jaar eerder.

Zo’n 63 procent van alle in 2017 door personenauto’s afgelegde kilometers komt voor rekening van benzine. In de zakelijke markt werd vorig jaar ruim 10 procent meer kilometers op benzine gereden dan een jaar eerder. Dit gaat samen met de ontwikkeling van het zakelijke autopark, meldt CBS. Vergeleken met 2016 waren er in 2017 ruim 3 procent minder zakelijke diesels op de weg, en ruim 10 procent meer benzineauto’s op naam van een bedrijf. Het zijn vooral de jonge zakenauto’s die vooral op benzine rijden: Van bedrijfsauto’s van een jaar of jonger werd ruim 47 procent van de afgelegde kilometers in 2017 op diesel gereden. Bij auto’s van twee of drie jaar oud was dat aandeel nog bijna 63 procent.

Na de forse stijging in 2016, zijn Nederlandse personenauto’s in 2017 nauwelijks meer kilometers gaan rijden dan een jaar eerder: 119,1 miljard kilometer, een toename van 0,4 procent. Bijna 79 procent hiervan werd gereden door particuliere personenauto’s, de rest door auto’s op naam van een bedrijf. Het waren de bedrijfsauto’s die voor de lichte groei in kilometers zorgden. Zij reden 2 procent meer, terwijl de afgelegde particuliere autokilometers vrijwel gelijk zijn gebleven.

Categorie: Geen