CES 2019: robotauto’s, emoties sturen en veiligheid vergroten

dinsdag 29 januari, 2019

ALD Automotive heeft de hoogtepunten van de nieuwste automotive ontwikkelingen in de auto-industrie op rij gezet, zoals deze was te bewonderen op de Consumer Electronics Show in Las Vegas in januari. Het aanbod van duurzame innovaties was wat mager, aldus de leasemaatschappij.

De CES als vrijplaats om innovaties te laten zien. Een deel van de getoonde innovaties gaan we zonder meer terugzien. Andere in een mogelijk aangepaste vorm. De CES geeft ons in elk geval een interessante blik in de toekomst. ALD Automotive heeft een kleine selectie van de getoonde concepten onder elkaar gezet.

Gemak dient de mens

Honda investeert in timemanagement. De bestuurder van de auto kan middels het Dream Drive Dashboard al rijdend winkelen. Te denken valt aan bioscoopkaartjes of een reservering in een restaurant. Ook biedt het systeem volop entertainment in de vorm van video’s en films. Dit kan allemaal via het dashboard geactiveerd worden maar het moet natuurlijk wel veilig zijn, dus het systeem werkt ook via spraak zodat de handen aan het stuur kunnen blijven. Het is de bedoeling dat het gebruikt gaat worden in zelfrijdende auto’s. Honda heeft de samenwerking opgezocht met PayPal en Mastercard. Dus aankopen kunnen direct afgerekend worden.

Ontspannen achter het stuur

Veiligheid is en blijft een belangrijk thema binnen innovatie. Zo zijn er al verschillende autofabrikanten die Augmented Reality-technologie gebruiken om bijvoorbeeld virtuele objecten en informatie als een hologram op het wegdek te projecteren om bestuurders zo te waarschuwen voor situaties in het verkeer.

De Koreaanse merken Hyundai en Kia introduceerden een systeem dat de gemoedstoestand van bestuurders leest en het interieur van de auto hierop aanpast. Zo ontstaat er een prettige sfeer in de auto en kan de bestuurder relaxt aan het verkeer deelnemen. Heeft een bestuurder het koud en is hij of zij gestrest? Met een verwarmde auto en een lekker muziekje, kan de bestuurder toch ontspannen aan het verkeer deelnemen.

Onzichtbare aanhangwagen

Een aanhangwagen belemmert vaak uw uitzicht. En slecht zicht is een grote veroorzaker van ongelukken. Valeo is een toeleverancier van de auto-industrie: zij ontwikkelden een achteruitkijk-camerasysteem dat de contouren van uw aanhangwagen nog wel laat zien, maar de aanhangwagen zelf onzichtbaar maakt. Zo is het veel eenvoudiger in te schatten wat medeweggebruikers achter u doen.

Is het een auto of een robot?

Hyundai presenteerde nog een bijzonder concept. Stel dat een auto ook kan lopen? Het is een kruising van een auto en een robot. Het vervoersmiddel is geschikt om wegblokkades te kunnen overbruggen. Wanneer het voertuig niet meer verder kan rijden, klappen de wielen in en neemt het robot-gedeelte het over. Een ideaal middel om onder meer hulpverleners in noodsituaties te vervoeren. Zo kan het ook mensen met een handicap eenvoudiger vervoeren doordat het voertuig tot aan de voordeur kan komen omdat het bijvoorbeeld over het bloemperkje of hekje heenstapt.

Andere zaken waarvan we een impact verwachten op dagelijks leven

De toepassing van veel stem-gestuurde slimme assistenten was opmerkelijk te noemen, maar trendwatchers verwachten dat deze ontwikkeling in 2019 een grote vlucht gaat nemen.  Naast alle moois was het aanbod van duurzame innovaties wat mager. Naast slimme elektrische auto’s met een groter bereik, slimme stekkers voor een beter energiebeheer was een slimme radiator van gerecyclede accu’s elektrische fietsen noemenswaardig. In die radiator kun je de overgebleven energie opslaan voor wanneer je het nodig hebt.

Categorie: Technologie / Innovatie
Labels: ALD Automotive, CES 2019