VNA: regie over voertuigdata moet naar consument

woensdag 11 december, 2019

Brancheorganisaties uit de automotive sector, waaronder de VNA, vinden dat consumenten de regie moeten hebben over de door hen gegenereerde voertuigdata. Nieuwe (Europese) wetgeving moet daarvoor gaan zorgen, de huidige wetgeving is gedateerd.

Naast de VNA zijn het de ANWB, BOVAG, FOCWA, RAI Aftermarket ,VACO en Verbond van Verzekeraars die hiervoor pleiten. Ook werken zij samen bij de Nederlandse inbreng in Brussel. Inzet: keuzevrijheid voor de consument met wie hij/zij de data deelt. Volgens de organisaties komt dit de verkeersveiligheid ten goede, houdt het mobiliteit betaalbaar en biedt het kansen voor bedrijven om nieuwe diensten aan te bieden.

Zonder de regie van de consument op de door hen gegenereerde data dreigt er zelfs een grote afhankelijkheidsrelatie van autofabrikanten, stellen de partijen. Extra handhaving is bovendien cruciaal om te borgen dat grote techbedrijven die nu al een dominante positie hebben in andere markten, die positie niet misbruiken om ook dominant te worden in diensten die mogelijk worden door toegang tot voertuigdata.

Beschikking hebben over data is niet alleen in het belang van consumenten en bedrijven. Volgens de brancheorganisaties raakt het ook aan maatschappelijke opgaven zoals verkeersveiligheid mobiliteitsvraagstukken. Als de toegang tot data goed wordt geregeld, worden zowel bedrijven als de Rijksoverheid in staat gesteld en gestimuleerd om wettelijke taken zoals voertuig- en weginspectie naar behoren uit te voeren en maatregelen met betrekking tot de doorstroming van het verkeer te nemen. Tenslotte wordt het innoverend karakter van de in Nederland cruciale automotive bedrijven door de toegang tot data verder gestimuleerd.

Categorie: Geen

Gerelateerde achtergrond-artikelen