‘All seasons schieten tekort onder grote auto’s’

maandag 31 augustus, 2020

De ANWB heeft met verschillende zusterclubs all–season banden in de grote maat 235/55 R17 getest. Een aantal van de geteste banden zijn onder zomerse omstandigheden niet goed genoeg. Op wintersport gaan is zelfs voor alle grote maten af te raden.

Het waren vooral de strenge eisen van de zusterclubs in de landen om ons heen waardoor all-season banden in de grote maten maximaal twee sterren van de vijf wisten te scoren. Voor de ANWB echter geen reden om het gebruik van deze banden in Nederland direct af te raden. Onder Nederlandse weersomstandigheden in de winter met vooral veel regen scoren deze all-season banden voldoende tot goed. Ze zijn in ieder geval veiliger dan het hele jaar doorrijden met sets zomer- en of winterbanden. Het scheelt bovendien een wisseling van zomer- naar winterbanden. Aldus de ANWB.

Voor de kleinere bandenmaten is het een ander verhaal zo wijzen testresultaten van eerdere bandentesten uit. Vanaf 2014 zijn all-season banden in de kleine (175/65 R14) en twee middelgrote (195/65 R15 en 205/55 R16) maten beproefd. Veel van deze banden haalden met de strenge eisen voor winterse omstandigheden vaak wel drie sterren. All-season banden blijken beter te werken onder kleine auto’s en in kleinere bandenmaten.

Categorie: Geen

Gerelateerd achtergrond-artikel