Prijstransparantie aan laadpaal straks verplicht

maandag 12 oktober, 2020

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt aan een wet waarbij laadexploitanten verplicht zijn real time informatie te verschaffen voor alle publiek toegankelijke laadpunten over bijvoorbeeld de prijs. De wet moet ingaan op 1 juli 2021.

De verplichting geldt niet alleen voor de eigen site of app van de laadexploitant maar ze moeten deze data ook beschikbaar stellen aan bijvoorbeeld appbouwers. Zo kunnen prijsvergelijkingsapps met real time informatie over alle publieke laadpalen in Nederland worden gemaakt. En kunnen elektrische rijders straks via hun navigatieapp snel en makkelijk de informatie vinden die ze nodig hebben als ze onderweg willen laden.

Vanaf vandaag kunnen mensen meedenken over hoe deze nieuwe wet- en regelgeving precies moet worden uitgewerkt. Volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven moet je straks, net als bij een benzinepomp, in één oogopslag kunnen zien wat het laden kost. “En weet je voordat je er naar toe rijdt dat een laadpunt vrij is. Dat geeft zekerheid en vertrouwen”, aldus Van Veldhoven.

Verbaasde vragen

Uit onderzoek van onder meer de ANWB blijkt dat laadstress voor veel mensen een drempel is om elektrisch te gaan rijden. Waar is een laadpaal in de buurt en is die vrij als het nodig is? Uit het nationaal laadonderzoek 2020 van ElaadNL en de Vereniging Elektrische Rijders blijkt dat ook onder mensen die al elektrisch rijden veel behoefte is aan goede informatie over bezettingsstatus, prijs, laadsnelheid en precieze locatie van een laadpunt. Deze regels, die vastgelegd worden in het Besluit en Regeling Infrastructuur Alternatieve Brandstoffen, moeten elektrische rijders meer zekerheid en gemak geven

Koos Burgman, voorzitter van de Vereniging Elektrische rijders noemt het een goede stap: “Onze helpdesk krijgt regelmatig verbaasde vragen van leden die niet makkelijk kunnen zien wat laden kost. De doorgewinterde elektrische rijder weet inmiddels zijn weg vaak wel te vinden via verschillende apps. Maar voor mensen die net overgestapt zijn op een elektrische auto is het vaak echt zoeken. Nu er zoveel nieuwe elektrische rijders bijkomen is dit echt een stap die wat ons betreft niet snel genoeg kan worden gezet”.

213 nieuwe laadpunten per werkdag

Om de groei van het aantal elektrische auto’s bij te benen zijn er in Nederland in 2021 naar schatting 213 nieuwe laadpunten per werkdag nodig, en in 2025 per werkdag 550. Overheden werken met netbeheerders en marktpartijen samen om te zorgen dat die laadpunten er op het juiste moment en op de juiste plek zijn. Nederland is ook sinds twee jaar trekker van een EU-project waarin 15 lidstaten samenwerken om in deze landen informatie over laadpunten te harmoniseren en in 2021 eenvoudig beschikbaar te maken voor gebruikers.

Meedenken over deze nieuwe wet? Klik hier!

Categorie: Geen

Gerelateerde achtergrond-artikelen