VWE: vlucht in verkopen EV-bestelauto

donderdag 4 maart, 2021

Door de grote toename van thuisbezorging worden er steeds meer bedrijfsauto’s verkocht. En die zijn ook steeds vaker elektrisch aangedreven, blijkt uit cijfers van dataleverancier VWE Automotive. Afgelopen maand is de verkoop van EV-bussen maar liefst 180 procent gegroeid.

Klik om te vergroten

Het merk wat momenteel het meeste profiteerde van de verkoop is SAIC met de elektrische Maxus. Daar werden er de eerste twee maanden van dit jaar al 82 van verkocht. In december zei Lou Jedeloo, Country Manager van importeur Maxomotive Nederland tegenover TrendsinAutoleasing dat qua timing de komst (en beschikbaarheid!) van de nieuwe elektrische bestelauto Maxus eDeliver3 niet beter had gekund. Overigens al in die laatste maanden van 2020 zijn er veel elektrische bedrijfsauto’s verkocht; zelfs meer dan in de eerste drie kwartalen van 2020 samen, meldt VWE. November was een recordmaand met 376 nieuwe elektrische bedrijfsauto’s. En in december had 1 op de 10 nieuw verkochte bedrijfsauto elektrische aandrijving. In februari lagen verkopen 180% boven de aantallen van februari 2020.

De reden voor de groei ligt voor een belangrijk deel in de toename van thuisbezorging. Doordat winkels gesloten bleven, kocht de consument de afgelopen maanden veel meer online. Daarvoor zijn meer bestelwagens nodig en een aantal bedrijven grijpt dit aan om tegelijkertijd hun vloot te verduurzamen. Er zijn grote partijen elektrische bestelwagens geleverd aan bezorgdiensten als DHL, Picnic en HelloFresh.

60 procent van markt

Daarnaast zijn er ook steeds meer kleinere bedrijven en instellingen die elektrisch gaan rijden. Ruim 10 procent van de elektrische bestelwagens wordt gekocht door bedrijven met een vloot van niet meer dan 10 auto’s, berekent VWE.

Nissan en Renault waren de eerste grote merken die veel elektrische bedrijfsauto’s verkochten. In 2019 voerden deze twee partners de verkopen aan en hadden zij samen meer dan 60 procent van de markt in handen. In 2020 kwam de Mercedes-Benz eVito op markt, en werd direct de meest verkochte elektrische bedrijfsauto. Het veel minder bekende Van Blitterswijk stond in beide jaren op de derde plaats, vooral door de leveringen van de kleine bestelwagens aan Picnic.

Nieuwe merken

Maar in 2021 is er alweer een nieuwe aanbieder die de eerste plaats inneemt: het Chinese SAIC met de Maxus. Dat behaalt, met twee modellen in de top 10, in de eerste twee maanden van dit jaar een marktaandeel van meer dan 30%.

Deze sterke wisselingen en opkomst van nieuwe merken laat ook zien dat het een markt is die nog echt in ontwikkeling is. Veel nieuwe en onbekende merken, zoals ook Goupil, StreetScooter en BD Auto, spelen een rol en het modellenaanbod groeit snel. Zo waren er van de 10 meeste verkochte modellen van nu slechts 4 een jaar geleden al op de markt.

Categorie: Geen categorie

Gerelateerd achtergrond-artikel