VZR: leaseauto struikelblok nieuwe baan

donderdag 9 september, 2021

De arbeidsmobiliteit neemt weer toe, na een periode van blijven zitten waar je zit. Het economisch perspectief is goed en de visie op werk en werkbalans is veranderd. Vereniging Zakelijke Rijders constateert dat bij het zoeken naar een andere baan de mobiliteit een struikelblok kan zijn.

De VZR 10 punten checklist… klik om te vergroten

Terwijl over het salaris vaak tot op een tientje wordt onderhandeld, wordt mobiliteit nauwelijks meegenomen in de onderhandelingen bij een nieuwe baan. Terwijl op dat vlak een werknemer er honderden euro’s op achteruit kan gaan. VZR pleit er dan ook voor mobiliteit mee te nemen in de salarisonderhandelingen.

De club komt nu met een 10 punten checklist. Want teveel zakelijke rijders zijn niet bekend met de eventuele afkoopkosten van hun huidige leaseauto, zoals vermeld in het leasecontract. Uit onderzoek van VZR (2021) blijkt dat maar liefst in 51% van de autoregelingen een afkoopregeling is opgenomen. Gemiddeld krijgt de zakelijke rijder een factuur van € 10.000,- voorgeschoteld. Zakelijke rijders krijgen vaak een forse rekening gepresenteerd bij het aangaan van een nieuwe baan.

En tegenwoordig is mobiliteit niet langer standaard een leaseauto, ook private lease, de privéauto, het OV, mobiliteitsbudget of een multifunctionele mobiliteitskaart behoren tot de mogelijkheden. Medewerkers zullen zich goed moeten voorbereiden om er niet honderden euro’s op achteruit te gaan in hun mobiliteitskosten.

“Met meer vacatures dan werkzoekenden is het een werknemersmarkt geworden”, zo stelt Jan van Delft voorzitter van VZR. “De economische groei zorgt ervoor dat de arbeidsmobiliteit toeneemt, VZR ziet dat te weinig zakelijk rijders de mobiliteit meenemen in de onderhandeling van de arbeidsvoorwaarden.”

Categorie: Geen categorie

Gerelateerd achtergrond-artikel