Een derde van Nederlanders wil auto van de zaak

dinsdag 3 augustus, 2021

Als men de keuze zou krijgen uit verschillende vervoersregelingen, kiezen relatief veel Nederlanders voor een auto van de zaak (29%). Dit blijkt uit Smart Mobility, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 3.000 Nederlanders.

Klik om te vergroten

Opvallend is dat de voorkeur voor een auto van de zaak onder jongeren (18-34) vaker het geval is dan onder ouderen (50+). Bij deze laatste groep gaat de voorkeur vaker uit naar een reiskostenvergoeding. Daarnaast is onder deze leeftijdsgroep ook de thuiswerkvergoeding populair. Een vrij in te vullen mobiliteitsbudget scoort in deze lijst een derde plaats. Een kleiner deel geeft de voorkeur aan een e-bike van de zaak (10%) of OV-abonnement (9%).

Nog veel vaste reiskostenvergoedingen

Van de werkenden heeft 38% een vaste reiskostenvergoeding, een regeling die dit jaar op zijn einde loopt. De overheid wil deze regeling in de toekomst namelijk baseren op daadwerkelijk afgelegde kilometers. Ongeveer één op de zes (17%) respondenten krijgt op dit moment variabele reiskostenvergoeding. 8% krijgt een thuiswerkvergoeding.

Thuiswerken wordt minder na corona

De afgelopen 12 maanden werd 44% van de werkweek thuisgewerkt. Men verwacht na corona gemiddeld voor 28% thuis te werken. De sectoren waarin het afgelopen jaar het meest thuis werd gewerkt zijn Energie & Water (69%), Overheid (68%), ICT (68%), Financiële dienstverlening (63%) en Zakelijke dienstverlening (61%). In de Zorg (25%), Vervoer & Opslag (28%) en Industrie (29%) werd het minst thuisgewerkt.

Categorie: Geen categorie

Gerelateerd achtergrond-artikel