Profile waarschuwt: automobilist verwaarloost autobanden

dinsdag 16 november, 2021

Keer op keer blijkt uit onderzoek dat het bandenbewustzijn in Nederland laag is, meldt Profile. De bandenspanning en het bandenprofiel zijn vaak niet op orde. Een recente peiling onder personen(auto’s) van 1 jaar of ouder op negen verschillende Nederlandse parkeerplaatsen bevestigt dit.

Want maar liefst 82% van de gecontroleerde banden van de 1.678 auto’s was niet op de juiste spanning, 11% van de banden was te hard en 71% te zacht. Het gemiddelde bandenprofiel was ten opzichte van de vorige meting in juni dit jaar afgenomen van 2,4 millimeter naar 2,1 millimeter. Een zorgelijke ontwikkeling volgens Profile. Zij pleiten voor minimaal 2 millimeter bij zomerbanden en 4 millimeter voor winterbanden.

Ook bij elektrische auto’s blijkt de bandenspanning meestal niet in orde, blijkt uit het onderzoek. Deze automobilisten kijken meer naar hoe lang ze nog kunnen rijden dan naar de bandenspanning. Om veilig op weg te zijn, is het aan te raden om de bandenspanning van een auto elke twee maanden te controleren en indien nodig op te pompen. Dit geldt zowel voor winterbanden, zomerbanden en vierseizoenenbanden. Dit zorgt voor meer grip op de weg en dus een veiligere en comfortabele situatie. Bovendien zorgt de juiste bandenspanning voor een gunstiger brandstofverbruik en minder bandenslijtage. Dat scheelt fors in de kosten en het is beter voor het milieu.

Profile hield ook een poll onder websitebezoekers. Bijna 40% van de bijna 1.000 respondenten controleert de bandenspanning niet elke twee maanden. Ook online onderzoek onder ruim 7.000 respondenten bevestigt dit beeld; 74% checkt de bandenspanning niet of soms en slechts 26% controleert dit elke twee maanden. Marketing Communicatie Manager Koen van Hamburg: “Deze cijfers laten zien dat het bandenbewustzijn nog veel te wensen over laat. Zonde, want met de juiste bandenspanning en goed profiel is het een stuk veiliger en duurzamer op onze wegen. Het is dan ook van belang om dit blijvend onder de aandacht te brengen.”

Categorie: Schadeherstel / ROB
Labels: Profile

Gerelateerd achtergrond-artikel