Mobiliteitsdata is het nieuwe goud voor Vlaamse overheid

woensdag 17 november, 2021

In Vlaanderen is groen licht gegeven aan het ambitieuze mobiliteitsproject Mobilidata om data in te zetten voor een veiliger, vlotter en groener verkeer. “Data en dataconnectiviteit op het vlak van mobiliteit zijn het nieuwe goud”.

Klik om te vergroten

Het project zal 31 innovatieve technologische verkeerstoepassingen realiseren. Via een netwerk wordt er gecommuniceerd met het signaal dat een boordcomputer of smartphone uitstuurt. Op die manier kunnen bijvoorbeeld verkeerslichten beter inspelen op bepaalde mobiliteitsbehoeften. Als hulpdiensten tijdens een dringende opdracht een kruispunt nadert, springt het verkeerslicht automatisch op groen zodat het vlotte doorgang krijgt. Maar ook kunnen er waarschuwingen uitgaan voor bijvoorbeeld gladde wegen, files of wegwerkzaamheden.

Het programma heeft bovendien de ambitie een mobiliteitsecosysteem op te zetten, zodat naast de opdrachtnemer ook starters, scale-ups, bedrijven en andere stakeholders de data kunnen gebruiken om samen slimme mobiliteitsoplossingen te realiseren.

Om dit alles te realiseren wordt er samengewerkt met een consortium onder leiding van Be-Mobile, een Belgische onderneming gespecialiseerd in het verspreiden van verkeersinformatie. Vlaanderen trekt hiervoor 18,2 miljoen euro uit. ”Data en dataconnectiviteit op het vlak van mobiliteit zijn het nieuwe goud. Niet enkel kunnen we zo de verkeersveiligheid verhogen en een vlotte doorstroming verzekeren maar zorgen we via dit open mobiliteit-ecosysteem dat diverse spelers en stakeholders de data kunnen gebruiken om slimme mobiliteitsoplossingen aan te reiken”, aldus de Vlaamse ministers Lydia Peeters en Hilde Crevits.

Categorie: Geen categorie

Gerelateerde achtergrond-artikelen