Toogethr: helft werknemers staat open voor ander vervoer

woensdag 13 oktober, 2021

Slechts 4% van werknemers reist anders naar werk na corona, maar de helft staat wél open voor ander vervoer mits geregeld door de werkgever. Het is een van de conclusies van onderzoek in opdracht van mobiliteitsplatform Toogethr.

De factsheet van het onderzoek van Toogethr. Klik om te downloaden

Dit onderzoek ‘Reizen van en naar je werk’ werd gehouden onder 1000 medewerkers die naar kantoor zijn geweest en is uitgevoerd door Ruigrok NetPanel. Opvallend in het onderzoek is dat bijna alle respondenten (96%) niet anders zijn gaan reizen na het coronavirus. Ondanks dat er meer thuis gewerkt wordt is de keuze van het vervoer gelijk gebleven.

Toch blijkt uit dit onderzoek dat er wel andere behoeftes zijn: ruim een kwart is kritischer geworden over het reizen naar werk, waarvan het merendeel vrouwen. Werknemers willen meer mobiliteitsmogelijkheden aangeboden krijgen vanuit de werkgever (57%). Velen zijn bereid om de auto – nu het meest gebruikte vervoersmiddel (75%) – te vervangen door de elektrische fiets, mits ze het krijgen van de werkgever.

Opvallend laag

De vraag naar deelopties – auto, scooter of fiets – is opvallend laag (11%). Het is duidelijk wat het meest gewenst is: de elektrische fiets. Dit komt voort uit het feit dat werknemers de vrijheid willen om weg te gaan van werk wanneer ze willen (44%) en daarin niet afhankelijk zijn van beschikbaarheid. Daarnaast speelt het maken van duurzamere keuzes een belangrijke rol; een derde vindt dit belangrijk. Net als dagelijkse beweging, voor bijna driekwart van de medewerkers is dit een motivatie om de elektrische fiets te verkiezen boven de auto.

Mobiliteitsexpert Carlo van de Weijer (Director Smart Mobility) reageert op de onderzoeksresultaten. Wat betreft gedragsverandering zet hij in op een blijvende verschuiving van de auto naar de fiets en vooral vanuit het ov naar zowel auto als de fiets. “Er liggen nog genoeg mogelijkheden om het potentieel van fiets te benutten, bijvoorbeeld door de komst van de elektrische fiets en de speed pedelec. Daarin moet je de mensen wel een duwtje geven om een bepaalde gedragsverandering teweeg te brengen. Maar eenmaal geprobeerd, realiseren ze zich wat voor geluk het geeft en houden ze er meestal aan vast. Met een paar kleine aanpassingen kunnen bedrijven de mobiliteit van hun werknemers voldoende sturen.’’

Win-win

Wat Toogethr CEO Joost Bijlsma in het onderzoek opvalt is dat werknemers het initiatief voor een eventuele gedragsverandering voornamelijk bij hun werkgever neerleggen. “Wanneer werkgevers dit daadwerkelijk als kans zien, kunnen ze hun mobiliteitsaanbod beter afstemmen op de behoeftes van hun werknemers. Vanuit dit onderzoek blijkt dat de elektrische fiets hier niet in mag ontbreken. Tegelijkertijd werken bedrijven aan het realiseren van gestelde duurzaamheidsdoelstellingen. Win-win zou ik zeggen.”

Categorie: Geen categorie

Gerelateerde achtergrond-artikelen