Verkoop ev-bestellers stijgt met 89 procent

donderdag 20 januari, 2022

Het aantal elektrisch aangedreven voertuigen (incl. waterstof) steeg vorig jaar van 1.680 in 2020 naar 3.177 stuks in 2021; een plus van ruim 89 procent. Nu is het aandeel nog slechts 3 procent maar in 2025 wordt al een aandeel van 42 procent verwacht.

Met de steeds uitbreidende milieuzones en eisen aan CO2-reductie, wordt het binnen grote steden in Nederland en Europa steeds moeilijker om met een verouderde (vervuilende) bedrijfswagen toegang te krijgen. Dat besef lijkt nu goed in te dalen bij fleetowners. Daarbij geholpen door de aankoopsubsidie op elektrische bestelwagen (SEBA-regeling) van maximaal 5.000 euro per voertuig die per maart 2021 van kracht is. Aangezien 28 procent van de bedrijven voor komende vijf jaar een toename van het wagenpark verwacht, zal een groot deel van de nieuwe voertuigen elektrisch zijn.

De Toyota ProAce Electric is met 797 verkochte exemplaren veruit het meest populair. Dat komt vooral door een mega-order van DHL van 400 stuks vorig jaar juni. In de top-10 van best verkochte bestelauto’s is overigens nog geen elektrische variant te zien. De lijst wordt aangevoerd door de Ford Transit Custom die de Volkswagen Transporter van het goud afhoudt. Op nummer drie staat de Mercedes-Benz Sprinter, vier en vijf zijn respectievelijk de Volkswagen Caddy en Renault Trafic.

Categorie: Bestelauto's / Logistiek
Labels: BOVAG, RAI Vereniging, RDC

Gerelateerd achtergrond-artikel