ABAX komt met ‘slimme’ wagenparkverzekering

maandag 7 februari, 2022

Verzekeraar Zego en het telematicabedrijf ABAX breiden hun data gedreven verzekeringsmodel uit naar Europa waaronder Nederland. Het moet fleetowners helpen geld te besparen op de verzekeringspremies en meer controle geven op de inzet van het wagenpark.

Craig Allan, Director Global Partnerships van ABAX

De samenwerking tussen Zego en ABAX begon in het Verenigd Koninkrijk in 2020. Nu wordt het model gelanceerd in Nederland en straks ook in Frankrijk. ABAX levert in de samenwerking de telematica-oplossing.  Zodra een ABAX-unit op de bedrijfswagen of bestelwagen is geïnstalleerd en geactiveerd, kunnen zowel Zego als de klant zien hoe de chauffeurs van de voertuigen zich op de weg gedragen. Zego gebruikt deze informatie vervolgens om inzichten te delen met chauffeurs om hun rijgedrag te verbeteren en uiteindelijk om hun tarief bij verlenging te berekenen.

Tijdens corona heeft het model in Engeland flink wat fleetowners geld bespaard op de premies. Volgens Zego zagen sommige van hun klanten hun maandelijkse premies tijdens de lockdowns – toen de voertuigen werkeloos stil stonden – met gemiddeld 64 procent dalen.

Een andere optie, opengesteld door de samenwerking tussen Zego en ABAX, is een forfaitaire polis. In tegenstelling tot de optie op basis van gebruik, is verzekering met een vast tarief een meer kosteneffectieve optie voor wagenparkbedrijven met constant hoge kilometers en eisen, aldus de verzekeraar.

“De ABAX-oplossing stelt wagenparkbeheerders ook in staat hun voertuigen en het gedrag van de chauffeurs te volgen. Dat levert waardevolle inzichten op en mogelijke extra besparingen op brandstof en emissies. Het kan ook helpen voor de fiscale rittenadministratie waarbij er geen gevaar meer is op naheffingen”, aldus Craig Allan, Director Global Partnerships bij ABAX.

Categorie: Geen categorie

Gerelateerde achtergrond-artikelen