Één op de vijf automobilisten ziet niet scherp

vrijdag 26 augustus, 2022

In het kader van de ‘Oogcheck Weken’ heeft Pearle Opticiens onderzoek laten doen onder automobilisten. Daaruit moet blijken dat 20 procent niet scherp ziet, ook al dragen ze een bril of lenzen.

Veilig Verkeer Nederland adviseert al langer dat iedereen eigenlijk elke twee jaar zijn of haar ogen zou moeten laten controleren en niet alleen bij klachten. Bij ruim 60% van de bril- en lenzendragers verandert de gezichtsscherpte ongemerkt elke twee jaar terwijl ze slechts eens in de drie jaar een oogmeting laten doen. Een regelmatige oogmeting zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als de gebruikelijke tandartscontrole, aldus VVN. Naar schatting worden wereldwijd meer dan 5% van alle verkeersongevallen veroorzaakt door slecht zicht.

Daarbij kruipt een op de vier bril- of lenzendragers weleens zonder zichtoplossing achter het stuur, ook al is dat wettelijk niet toegestaan, meldt het Pearle-onderzoek. Eén op de drie automobilisten met bril of lenzen wacht zelfs te lang met het doen van een nieuwe oogmeting. Van alle respondenten die regelmatig een auto bestuurt, geeft 8% aan nooit een oogmeting te hebben gedaan, waarvan de helft zegt dat het voor hun gevoel niet nodig is.

Volgens Jan-Derek Groenendaal, Managing Director GrandVision Benelux, waar Pearle Opticiens onderdeel van is, moet de drempel voor een oogmeting lager komen te liggen. Daarom nu ook de Oogcheck Weken van 22 augustus tot en met 18 september. “Een regelmatige oogmeting moet net zo vanzelfsprekend worden als bijvoorbeeld de gebruikelijke tandartscontrole”.

Uit het Pearle-onderzoek blijkt ook dat gevaar op de weg door slecht zicht het afgelopen half jaar werd ervaren door 26% van de automobilisten. Opvallend is dat ruim 80% rijden zonder bril of lenzen gevaarlijk vindt, terwijl 64% aangeeft het gevaarlijk te vinden om een auto te besturen na twee glazen bier.

Klik hier voor het hele onderzoek

Categorie: Geen categorie

Gerelateerd achtergrond-artikel