Hooikammer: extra diensten door stijgend aantal faillissementen

dinsdag 10 januari, 2023

Kredietverzekeraars verwachten dit jaar fors meer faillissementen. Daarmee krijgen steeds meer leasemaatschappijen, financiële instellingen en fleetowners te maken met dreigende insolventie processen. Hooikammer Groep heeft daarvoor extra fleetservice-diensten ingericht.

Een van de onderdelen van de Hooikammer Groep is Fidron, gespecialiseerd in onderzoek en recovery en hoofdzakelijk actief binnen de automotive branche. Daar heeft het bedrijf al de nodige ervaring opgedaan met vroegtijdige beëindigde leaseovereenkomsten, achterstallige betalingen, vermoedens van fraude, verduistering en verwerking van faillissementen, benadrukt Sales & Marketing Manager Gerhard Prent.

Het bedrijf weet dan dat er snel moet worden geschakeld bij dreigende faillissementen of als een debiteur niet meer aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen. Prent: “Door de integrale samenwerking met bijvoorbeeld de divisies berging en transport, fleetservices en calamiteiten support is Hooikammer in staat om snel op de gewenste locatie voertuigen, maar ook boedels, gereedschap, machines en dergelijke in te nemen en veilig te stellen en te transporteren naar ons opslagterrein in Steenwijk.”

Civielrechtelijk beslag

Maar Hooikammer Groep kan ook optreden als gerechtelijk bewaarder bij civielrechtelijk beslag. Dan heeft de rechter besloten dat bijvoorbeeld een voertuig en/of andere roerende zaken in bewaring wordt gegeven zodat de schuldenaar niet over de spullen kan beschikken. Op haar locatie in Steenwijk heeft de Hooikammer Groep een dergelijke opslag voor voertuigen en boedels. “Dit in samenwerking met curatoren of andere professionele partijen, die belast zijn met het beheer of veiligstellen van een failliete of in beslag genomen boedel. Hooikammer zorgt ervoor dat de belangrijkste documenten en bezittingen van het bedrijf op een veilige manier worden bewaard tot dat de gehele procedure is afgerond”, aldus Prent.

Veiling failliete boedel

In sommige gevallen kan het nodig zijn om de bezittingen van het failliete bedrijf te verkopen om de schulden van het bedrijf te kunnen betalen. Ook hier kan de Hooikammer Groep uitkomst bieden: het bedrijf maakt gebruik van verschillende online veilingplatforms met daarop veel actieve handelsrelaties om de failliete boedel nationaal en internationaal te veilen. “Indien noodzakelijk kan er met verschillende veiling partners desgewenst de veiling onder notarieel toezicht plaatsvinden. De service beperkt zich niet alleen tot voertuigen: door de jaren heen heeft de Hooikammer Groep veel ervaring opgedaan met de handling en het veiligstellen van complete inboedels en inventarissen. De Hooikammer Groep neemt hierin altijd een onafhankelijke positie in”, aldus Prent.

Eind vorig jaar waarschuwde kredietverzekeraar Atradius dat dit jaar het aantal faillissementen met 77 procent zou kunnen toenemen, vooral door een combinatie van het wegvallen van de coronasteun en de hoge energiekosten en inflatie.

Bekijk hier ons recente video-interview over onder andere Fidron, de eigen (gecertificeerde) particuliere opsporingsdienst.

Categorie: Geen categorie

Gerelateerd achtergrond-artikel