VNA maakt eisen keurmerk private lease bekend

zondag 14 juni, 2015

VNA heeft vanmiddag de voorwaarden bekend gemaakt waaraan aanbieders van private lease moeten voldoen willen ze in aanmerking komen voor het Keurmerk Private Lease dat in het vierde kwartaal van dit jaar moet verschijnen. Private lease moet gezien worden als een huurproduct – met alle operationele aspecten daaromheen. Toetsing bij BKR wordt onderdeel van de eisen.

Renate Hemerik beantwoord vragen op de bijeenkomst over private lease van Automotive Insiders

Renate Hemerik beantwoord vragen op de bijeenkomst over private lease van Automotive Insiders

Directeur Renate Hemerik maakte de eisen bekend op de private lease-bijeenkomst van Automotive Insiders deze middag. Zij onderstreepte nog eens het doel van het keurmerk: private lease niet onder de Wft te laten vallen en de leasebranche behoeden voor reputatieschade zoals bij banken en verzekeraars is gebeurd met de woekerpolisaffaire.

Het keurmerk zal worden ondergebracht in een onafhankelijke stichting. Er komen gedragscodes voor deelnemers en ook een geschillencommissie waarbij de uitspraken dienen gerespecteerd te worden. Het keurmerk staat overigens ook open voor niet VNA-leden. De voorwaarden voor het keurmerk worden ook onderdeel van het ‘gewone’ lidmaatschap van de VNA.

Wat die eisen betreft, private lease moet de kenmerken hebben van een huurproduct en niet van een financiering. Daar hoort onder andere dus ROB bij, vervangend vervoer, MRB, verzekeringen en pechhulp. Ook zal de consument worden getoetst en geregistreerd bij BKR. Daarnaast zal er een beoordeling plaatsvinden over het financieel draagvlak van de consument.

De AFM, vertegenwoordigd op de bijeenkomst in de persoon van Andrea Jager, liet weten blij te zijn met de eisen van het keurmerk Private Lease. Wel vroeg Jaeger zich af hoe leasemaatschappijen straks omgaan met de beëindigingskosten als een consument eerder van zijn contract af wil. Dat onderwerp is inderdaad een heikel punt bij leasemaatschappijen, gaf Hemerik toe. Maar dat is ook logisch. Hemerik: “Als een klant een huurauto eerder terugbrengt dan aanvankelijk afgesproken, dan levert dat een autoverhuurder ook problemen op. Het zijn zaken die je zorgvuldig moet bekijken.”

De inhoudelijke afronding en het optuigen van de organisatie gebeurt allemaal in het derde kwartaal van dit jaar, belooft Hemerik. In Q4 wordt dan het keurmerk gepresenteerd. Hemerik: “Waarbij de Consumentenbond al heeft laten weten dat ze actief gaan verwijzen naar het keurmerk. Dat is natuurlijk enorm goed nieuws.”

Categorie: Geen categorie

Gerelateerd achtergrond-artikel