Zero-emissiezones raakt 83.000 bestelauto’s

donderdag 16 februari, 2023

Zo’n 53.000 ondernemers, die tezamen zo’n 83.000 oude bestelauto’s hebben, krijgen in de week van 20 februari een brief van de RDW over de zero-emissiezones die vanaf 1 januari 2025 ingevoerd worden. De RDW roept ondernemers hierin op zich voor te bereiden op de overstap naar uitstootvrije voertuigen.

Klik om te vergroten

Inmiddels hebben 28 gemeenten toegezegd een zero-emissiezone in te voeren of doen daar onderzoek naar. De ondernemers die de brief ontvangen, hebben in totaal ongeveer 83.000 bestelauto’s met een emissieklasse van 4 of lager. Die mogen per 1 januari 2025 niet meer in de zero-emissiezones komen. Voor zakelijke bestel- en vrachtauto’s die in emissieklasse 5 en 6 vallen is er een overgangsregeling.

Met de zero-emissiezones komen er ook verschillende initiatieven om het verkeer in de binnenstad schoner en slimmer te organiseren. Bijvoorbeeld door verzamel- en distributiepunten (hubs) aan de rand van steden van waaruit bestellingen uitstootvrij bezorgd kunnen worden. Ondernemers kunnen gebruik maken van verschillende regelingen en subsidies voor de overstap naar EV’s. Bovendien zijn volledig elektrische bestelauto’s vrijgesteld van MRB en BPM. En met elektrische bestelauto’s krijg je korting op de bijtelling.

Kijk voor meer informatie over de zero-emissiezones voor stadslogistiek op Opwegnaarzes.nl. Hier ook handige rekentools en een kentekencheck.

Categorie: Geen categorie

Gerelateerde achtergrond-artikelen