ANWB: stoelendans top10 zuinige auto’s

donderdag 18 juni, 2015

De ANWB heeft samen met Natuur en Milieu een zestal nieuwe top 10’s zuinige auto’s opgesteld. Sinds februari heeft er een ware stoelendans plaatsgevonden, vooral bij de benzineauto’s. Toyota en Lexus blijken de grote winnaars.

Lexus IS 300h: zuinigste benzineauto in de categorie 'groot'

Lexus IS 300h: zuinigste benzineauto in de categorie ‘groot’

Nieuwe lijstaanvoerders zijn er vooral bij de benzineauto’s. In de categorie grote auto’s is het de Lexus IS die de Ford Mondeo van de troon stoot. Bij de middelgrote benzineauto’s heeft juist Lexus (Ct200h) zijn plek moet afstaan aan stalgenoot Toyota (Auris). De lijst met kleine benzineauto’s blijft ongewijzigd: de Toyota Yaris Full Hybrid maakt in die klasse nog altijd de dienst uit.

De Suzuki Vitara is een nieuwe binnenkomer in het grote benzinesegment, ten koste van de Mercedes CLA. In de middelgrote klasse is het de Peugeot 308 die zich in de kijker speelt; de Fransman was in november al van de partij, maar stijgt van een achtste naar een vierde positie omdat ook dit model voortaan minder schadelijke stoffen uitstoot.

Dieselauto’s

Ook in het grote dieselsegment zit Peugeot in de lift: de 508 komt nieuw binnen op een vijfde plaats met dank aan een nieuwe krachtbron. In diezelfde klasse passeert de Volvo V60 zijn broer S60. De V60 eindigt op plek 6. De Volkswagen Passat komt binnen op de tiende plaats.

In de top10 kleine diesels is het de Opel Corsa die zich omhoog tot een vierde plek; dat was vorig jaar nog plaats 8. De Hyundai i20 is in dit segment weliswaar nog geen bedreiging voor de Duitser, maar komt wel nieuw binnen op nummer 9.

In de kleine dieselklasse nemen we afscheid van de Skoda Fabia en Seat Ibiza. Bij het middelgrote dieselsegment verdringen de BMW 1 Serie en Toyota Auris de Nissan Note en Mercedes A-Klasse.

Klik hieronder voor de lijsten van de verschillende categorieën:

Top 10 benzine klein

Top 10 benzine middelgroot

Top 10 benzine groot

Top 10 diesel klein

Top 10 diesel middelgroot

Top 10 diesel groot

Categorie: Leasetoppers

Categorie: Geen
Labels: Lexus, Toyota

Gerelateerd achtergrond-artikel