Carglass en ATU winnen zaak over toegang tot autodata

maandag 30 oktober, 2023

Het Europese Hof van Justitie heeft eerder deze maand bepaald dat onafhankelijke reparatie- en aftermarketbedrijven toegang tot essentiële autogegevens moeten krijgen zonder onnodige beperkingen. De zaak was aangespannen door Carglass en ATU.

Bepaalde aftermarketservices, zoals het herkalibreren van ADAS-systemen na het vervangen van de voorruit of het oplossen van problemen die worden aangegeven door een waarschuwingslampje, vereisen toegang tot een autodatastroom. Sommige voertuigfabrikanten bemoeilijken de toegang door technische hindernissen op te werpen en betaling van licentiekosten te eisen. Dit brengt onnodige kosten met zich mee en beïnvloedt de vrije concurrentie in de aftermarket en de keuzevrijheid van consumenten, en kan leiden tot hogere prijzen voor consumenten.

De zaak werd aangespannen door ATU, de grootste Duitse keten van autoreparatiebedrijven, en Carglass. Hans Verstraeten van Carglass is uiteraard tevreden met de uitspraak die naar verwachting wereldwijd gevolgen zal hebben. “Carglass heeft zijn nek hiervoor uitgestoken. Daar zijn we trots op. Uiteraard gaan we de komende tijd constructief in gesprek met voertuigfabrikanten over de implicaties van deze uitspraak.”

Categorie: Geen categorie

Gerelateerde achtergrond-artikelen