1 op de 20 rijdt op gevaarlijke banden: ook jonge EV’s!

donderdag 14 december, 2023

Onderzoek van VACO, de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche, wijst uit dat 1 op de 20 auto’s rijdt op gevaarlijke banden; minimaal één band zou meteen moeten worden vervagen.

En dat betreft niet alleen oudere auto’s, maar ook bij jonge EV’s komen de bandenspecialisten soms banden tegen waar de staalgordel van de band zichtbaar is. Al het rubber is weggesleten.

VACO-directeur Carlo Hijzen wijst als verklaring op de steeds langere onderhoudsintervallen van auto’s. “30.000 kilometer is geen uitzondering meer. Dat geldt vooral voor elektrische auto’s. Het gevaar is dat een auto tienduizenden kilometers rijdt zonder dat een professional ernaar kijkt. Als automobilist heb je geen idee in welke mate je banden in de tussentijd zijn versleten of beschadigd zijn geraakt.”

Bovendien zijn elektrische auto’s zwaar en ze accelereren snel. In combinatie met fanatiek rijgedrag kan een band dan veel sneller slijten.

Half miljoen auto’s

De VACO adviseert tweemaal per jaar de banden te laten controleren. Dat verkleint de kans op gevaarlijke situaties die kunnen ontstaan door gevaarlijke banden tot een minimum. Bovendien moet elke twee maanden de bandenspanning worden gecheckt. Dat heeft ook een positieve invloed op het verbruik van de auto.

In het onderzoek van VACO werden de banden van 1501 personenauto’s onderzocht. Bijna vijf procent van die auto’s heeft minimaal één band die meteen vervangen zou moeten worden. Zou je dit omrekenen naar het totale wagenpark in Nederland, dan komt dat neer op ongeveer een half miljoen auto’s. Ruim de helft daarvan was wettelijk gezien zelfs in overtreding.

Daarnaast had bij 3,9% van de onderzochte auto’s een of meerdere banden zichtbare schade. Hieronder vallen onder meer vervorming van de zijwand, insnijdingen en verouderingen. 12% van de onderzochte banden waren ouder dan 10 jaar.

Categorie: Geen categorie

Gerelateerde achtergrond-artikelen