Studie CE Delft naar brandstofbesparende maatregelen

woensdag 10 juni, 2015

Bedrijfsvoertuigen (personen-, bestel- en vrachtauto’s) in de EU zijn verantwoordelijk voor bijna de helft van de totale uitstoot van het wegvervoer en bijna 200 miljard euro aan brandstofkosten per jaar. In de studie ‘Saving fuel, saving costs, Impacts and reduction potential for corporate fleets’ geeft CE Delft fleetmanagers handvatten om brandstofverbruik en kosten te besparen.

CEDelft_uitstootOnderzoeksinstituut CE Delft presenteerde vandaag de studie over het energiegebruik en de uitstoot van bedrijfsvoertuigen (personen-, bestel- en vrachtauto’s). In de studie niet alleen een beeld van de mate van uitstoot, maar ook een praktisch overzicht van maatregelen die fleetmanagers kunnen nemen om brandstofverbruik en kosten te besparen bijvoorbeeld door het beïnvloeden van voertuigtechnologie, rijstijl en mobiliteitskeuzes.

2.000 euro per werknemer

Die kostenbesparing begint met werknemers te stimuleren om zuinige leaseauto’s te kiezen. Vaak kan dit tegen lage of zelfs negatieve netto kosten (met ander woorden: de baten zijn hoger dan de kosten). Hetzelfde geldt voor zuiniger rijden (meer dan rijstijltrainingen) en kan, volgens de onderzoekers, tot wel 20% brandstof besparen. Ook zijn er diverse maatregelen om autokilometers te reduceren, zoals het stimuleren van thuiswerken: 1 dag thuiswerken per week bespaart 2.000 euro per werknemer per jaar en reduceert de CO2 uitstoot met gemiddeld 14%. Tenslotte, kunnen werkgevers elektrische auto’s stimuleren. Dit heeft in potentie het grootste CO2 reductiepotentieel, maar de kosten zijn vaak wel hoger al worden deze voor een groot deel gecompenseerd door belastingvoordelen.

Dowload hier de studie ‘Saving fuel, saving costs, Impacts and reduction potential for corporate fleets

Categorie: Geen categorie

Gerelateerde achtergrond-artikelen