KiM: 100.000 deelauto’s in 2018 ‘erg optimistisch’

woensdag 9 december, 2015

Nederland telt momenteel ongeveer 90.000 autodelers en 14.000 deelauto’s. Ongeveer 1 procent maakt gebruik van één of meer vormen van autodelen. Wil de ‘green deal autodelen’ (100.000 deelauto’s in 2018) slagen, moet er een flinke slag worden geslagen, meldt Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) in haar publicatie ‘Mijn auto, jouw auto, onze auto. Deelautogebruik in Nederland: omvang, motieven en effecten’.

deelauto_kimNet als LeasePlan eerder deze dag meldde, is er voor een doorbraak van autodelen meer nodig. Het KiM stelt in de publicatie onder andere een imago- en bewustwordingscampagnes voor die het publieke belang van autodelen verder onder de aandacht kan brengen van de Nederlandse bevolking, evenals de gemaksaspecten en de flexibiliteit van het deelautoconcept. “Daarnaast kan een lokaal, op de deelauto afgestemd parkeerbeleid hand in hand gaan met een nationaal beleid, waarbij autobezit meer en autogebruik minder wordt belast.”

Terwijl er nog weinig mensen auto’s daadwerkelijk delen, staat bijna 20 procent van de Nederlanders wel open voor een of andere vorm van autodelen. Zou de helft van die groep daadwerkelijk ermee aan de slag, dan betekent dat maximaal circa 800.000 deelautogebruikers in een toekomstig jaar. Is dit bijvoorbeeld in 2020 het geval, dan zou dat een reductie betekenen van het aantal autokilometers met circa 0,5 tot 1 procent.

Nederlanders hechten aan bezit

Overigens komt uit literatuur en verschillende (internationale) empirische onderzoeken naar voren dat Nederland niet voorop loopt als het gaat om de deeleconomie. Ongeveer 8 procent van de Nederlandse huishoudens doet hieraan mee en de omvang is nog geen 0,01 procent van het bbp. Vergeleken met andere Europese landen hechten Nederlanders aan het bezit van hun spullen. Bezit is derhalve nog steeds de norm. Het delen van auto’s is op zich populair, maar Nederlanders delen minder auto’s dan andere Europeanen.

Download hier het volledige rapport of alleen de samenvatting.

Categorie: Geen

Gerelateerde achtergrond-artikelen