Hoe financiert BV Nederland zijn wagenpark?

woensdag 1 juni, 2016

Bij 46% van de 5000 grootste wagenparken wordt (een deel van) het wagenpark uit eigen middelen gefinancierd (koop). Bij slechts 5,5% van de wagenparken wordt (een deel van) het park gefinancierd via een financial lease constructie. (Full) Operational leasing is bijzonder dominant met een penetratie van ruim 71%. Bij 22% van de wagenparken is er sprake van een ‘hybride model’ met een combinatie van koop en leasing.

Het een en ander blijkt uit onderzoek van Fleet Profile, dat op continue basis onderzoek doet binnen de TOP 15.000 organisaties in Nederland. Voor TrendsinAutoleasing is er een analyse gemaakt van de financieringsmethode waarbij er onderscheid wordt gemaakt tussen kopen (eigen beheer), leasing en een hybride model waarbij zowel sprake is van koop als leasing.

De analyse is gebaseerd op informatie over de 5000 grootste wagenparken in Nederland, uitsluitend profit sectoren (red. overheid, zorg en onderwijsinstellingen uitgesloten).

Eerst een aantal feiten op een rijtje, de 5.000 grootste wagenparken hebben gezamenlijk meer dan 440.000 voertuigen in het park.

  • 314.500 personenauto’s (+/- 37% van het zakelijke personenauto potentieel in Nederland)
  • 76.700 bedrijfswagens – tot 3,5t (+/- 18% van het zakelijke bedrijfswagen potentieel in Nederland)
  • 40.600 vrachtwagens (+/- 30% van het vrachtenwagen potentieel in Nederland)

Overige gegevens uit het onderzoek:

  • De gemiddelde omvang van het wagenpark komt uit op 88 voertuigen. De mediaan ligt op 28.
  • De organisatie met het grootste wagenpark in de TOP 5.000 heeft meer dan 7.200 voertuigen, de “kleinste” heeft 10 voertuigen.
  • Bijna 60% van de wagenparken in de TOP 5.000 heeft meerdere type voertuigen in het wagenpark (een combinatie van personenwagens, bedrijfswagens en/of vrachtwagens).
  • Ongeveer 24% van de wagenparken heeft minimaal één vrachtwagen, ruim 54% van de wagenparken telt minimaal één bedrijfswagen.
Penetratie lease / koop

Penetratie lease / koop

Penetratie lease / koop (Omvang)

Penetratie lease / koop (Omvang)

FP_leasekoop3

Multi / Single vendor (Branche / Omvang)

Multi / Single vendor (Branche / Omvang)

FP_leasekoop5

Penetratie leasemaatschappijen (Overall)

Penetratie leasemaatschappijen (Overall)

TOP 3 leasing (Omvang)

TOP 3 leasing (Omvang)

Categorie: Geen

Gerelateerde achtergrond-artikelen