Kogel door de kerk: Wiebes omarmt alternatief bijtellingsplan

dinsdag 4 november, 2014

Staatssecretaris Wiebes van Financiën en de regeringspartijen VVD en PvdA nemen het bijtellingsplan van het ‘monsterverbond’ ongewijzigd over. Dat heeft de staatssecretaris deze avond in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Staatssecretaris Wiebes

Het monsterverbond bestaat uit de branchepartijen VNA, BOVAG en RAI Vereniging, de werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland en verder uit de ANWB, Natuur & Milieu en Milieudefensie. Het plan leidt ertoe dat er vier categorieën overblijven in de bijtelling voor auto’s van de zaak in het tussenjaar 2016: 4 procent bijtelling, 15, 21 en 25 procent.

Volledig elektrische auto’s worden vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting, semi-elektrische komen op een half tarief te zitten. Auto’s die meer CO2 uitstoten, vanaf 106 gram/km, gaan meer betalen in de aanschafbelasting (bpm).

Klik hier voor ons eerdere bericht over het plan.

In 2017 ligt alles mogelijk weer anders. De autobelastingen in dat jaar – en de jaren erna – worden meegenomen in het debat over een herziening van het complete belastingstelsel. Het moet allemaal worden vervat in de Autobrief 2 die naar verwachting voor de zomer verschijnt.

Categorie: Fiscaal
Labels: Autobrief 2

Gerelateerd achtergrond-artikel