Utrecht wint prijs ‘duurzame mobiliteit 2017’

maandag 18 september, 2017

Utrecht is vandaag uitgeroepen tot de gemeente met de meest duurzame mobiliteit in 2017. De gemeente heeft de prijs vooral te danken aan het grote aantal deelauto’s en laadpalen alsmede het lage aandeel autogebruik.

De prijs werd vandaag uitgereikt tijdens het symposium Duurzaamheid in Mobiliteitsbeleid van CROW-KpVV. Utrecht bleef met een gemiddelde score van 6,9 Den Haag en Culemborg net voor. De score is opgebouwd uit verschillende deelscores. Vooral op het vlak van deelauto’s, laadpalen en het lage aandeel autogebruik scoorde Utrecht. Minder goed is de bereikbaarheid per auto, luchtkwaliteit en geluidsoverlast.

CROW-KpVV heeft voor de gemeenten een zogenaamde ‘duurzaamheidsscore’ ontwikkeld. Met deze tool kan een gemeente zich eenvoudig en objectief benchmarken op 22 achterliggende indicatoren.

De nieuwste plannen van Utrecht, het volledig weren van diesel- én benzine voertuigen voor de bevoorrading van de binnenstad in 2025, is overigens nog niet meegenomen in de score. Afspraken over die uitstootvrije distributie werden vandaag ondertekend tussen de wethouder en ondernemers en vervoerders verenigd in TLN, evofenedex en Centrummanagement Utrecht.

Categorie: Geen

Gerelateerd achtergrond-artikel