Nieuwe Volkswagen e-Crafter: ideaal voor last mile delivery

dinsdag 23 januari, 2018

Volkswagen Bedrijfswagens komt naar verwachting in het najaar van 2018 met de nieuwe elektrische bestelauto, de e-Crafter. De bestelauto moet bij uitstek geschikt zijn voor last mile-leveringen. Een duurzaamheidsprijs heeft de besteller al binnen.

Deelnemende fleetowners aan de test van de Volkswagen eCrafter

Het bijzondere aan deze introductie: de emissievrije bestelauto wordt tot medio 2018 in de praktijk getest door klanten uit Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Hun bevindingen zorgen voor verbeteringen aan het uiteindelijke productiemodel van de e-Crafter. De klanten zijn onder meer pakketvervoerders, energiebedrijven, handelsondernemingen en retailers met bestelauto’s die elke dag tussen de zeventig en honderd kilometer afleggen en honderden keren stoppen.

Dat regime geldt voor zo’n 85 procent van alle stedelijke ritten, blijkt uit een door Volkswagen Bedrijfswagens uitgevoerde analyse van 210.000 ritprofielen bij 1.500 klanten. De e-Crafter is ontworpen voor exact dit stedelijke gebruik en heeft een 100 kW-elektromotor aan boord, een actieradius van zo’n 160 kilometer en een begrensde topsnelheid van 90 km/u. De lithium-ion batterij van de e-Crafter is volledig geïntegreerd in de bodem van de auto. Dat betekent dat de bagageruimte van de Crafter in zijn geheel kan worden benut.

In 45 minuten voor 80 procent opgeladen

Het laadvolume van de e-Crafter is 10,7 m3, afhankelijk van de versie ligt het maximale laadgewicht tussen de 1,0 en 1,75 ton. Volgens Volkswagen kan de accu, met een 40 kW CCS-laadstation, in 45 minuten voor 80 procent worden gevuld. Met een ‘gewone’ wallbox duurt dit ruim 5 uur.

De Volkswagen e-Crafter is nog voor zijn marktintroductie onderscheiden met de Europese Transportprijs voor Duurzaamheid, in de categorie Transport- en bestelwagens. De Europese Transportprijs voor Duurzaamheid is een initiatief van de Duitse uitgeverij HUSS en het vakblad Transport. Met de prijs, die dit jaar voor de vierde keer werd uitgereikt, beloont de jury bedrijven uit de bestelwagensector waarvan de producten, diensten en strategieën een voorbeeld zijn op het gebied van duurzaamheid.

De Nederlandse specificaties, prijzen en beschikbaarheid van de nieuwe e-Crafter zijn in de loop van 2018 bekend.

Categorie: Bestelauto's / Logistiek
Labels: Volkswagen

Gerelateerde achtergrond-artikelen