BMW start met datadienst CarData in Nederland

vrijdag 10 november, 2017

Het eerder aangekondigde CarData van BMW, waarbij voertuigdata ook gedeeld kan worden met derde partijen zoals fleetmanagers, wordt nu in Nederland geïntroduceerd, meldt BMW vandaag. Zowel automobilisten als ‘servicepartijen’ moeten profiteren.

Afgelopen juni meldde BMW al het vrijgeven van haar (voertuig)data, waarbij automobilisten de controle houden over de gegevens en zelf bepalen hoe zij die data delen, bijvoorbeeld aan servicepartijen zoals verzekeringsmaatschappijen, garages en fleetmanagers van bedrijven.

Volgens BMW zijn zij de eerste fabrikant die een dergelijke service introduceert. Het systeem voldoet aan de General Data Protection Regulation (GDPR), die in 2018 ingaat. Transparantie is gegarandeerd en klanten kunnen op elk gewenst moment een rapportage opvragen via het ConnectedDrive-portaal.

“Rijders genieten snel en eenvoudig van nieuwe, geavanceerde en gepersonaliseerde services. De gegevens zijn goed beveiligd. Rijders bepalen zelf wat ze met hun verzamelde data doen”, zegt Peter Schwarzenbauer, lid van de Raad van Bestuur BMW AG.

BMW rijders kunnen zich registreren bij het ConnectedDrive-portaal waarbij ze kunnen kiezen uit een trits van apps en services variërend in prijs van 1 euro per maand tot 300 euro per 36 maanden.

Derde partijen kunnen zich eveneens registreren bij CarData. Na goedkeuring (van de berijder) kan men toegang krijgen tot de telematicagegevens uit de BMW-voertuigen. Daarop kunnen services worden aangeboden, eventueel op maat gesneden. Service-partijen betalen alleen voor de beschikbaarstelling van die telematicagegevens, benadrukt BMW.

Categorie: Geen

Gerelateerd achtergrond-artikel