Coalitie Anders Reizen: helft minder CO2 in 2030

donderdag 31 mei, 2018

Meer dan veertig grote Nederlandse bedrijven, waaronder Arcadis, Philips, Unilever en KPN, hebben deze ochtend met elkaar afgesproken om de uitstoot door hun zakelijke reizen in 2030 met de helft terug te brengen. De maatregelen worden getoetst door CE Delft.

Klik om te vergroten

De bedrijven, met gezamenlijk bijna 300.000 werknemers, hebben zich verenigd in de coalitie Anders Reizen. Daarin delen ze kennis en ervaring over het verlagen van de CO2-uitstoot door zakelijk verkeer. Die is nu ruim 13 megaton per jaar, evenveel als de CO2-uitstoot door aardgas van meer dan 4,5 miljoen huishoudens.

De bedrijven hebben de afgelopen jaren al ervaring opgedaan met het stimuleren van duurzamer reizen. ABN AMRO geeft nieuwe medewerkers bijvoorbeeld standaard een OV-jaarkaart en PwC vervangt vliegreizen onder de 500 kilometer zo veel mogelijk door treinreizen. Verder gaat Eneco geheel over op elektrische leaseauto’s en VodafoneZiggo verhuist naar de omgeving van treinstations.

Douches en lockers

Arcadis gaat haar vestigingen plaatsten bij grote treinstations, schetst Frans Hofstede, directeur financiën bij Arcadis. “Zo verhuisden we vorig jaar ons kantoor in Assen richting het nieuwe station en zitten we al langer dan tien jaar naast station Amersfoort. We hebben nog één kantoor te gaan…”

Ook kunnen werknemers van Arcadis wisselauto’s en deelfietsen reserveren. Er zijn speciale fietsopslagplaatsen voor racefietsen in de kantoren evenals douches en lockers voor kleding. “Op die manier proberen we onze mensen duurzamer te laten reizen. Een treinkilometer is nog altijd goedkoper dan een autokilometer”, aldus Hofsteder.

Elektrische leaseauto’s

De maatregelen die bedrijven hebben ingevoerd of willen invoeren, zijn door onderzoeks- en adviesbureau CE Delft getoetst op CO2-reductie en impact. De studie laat zien dat de ambitie om de CO2-uitstoot door zakelijke mobiliteit in 2030 te halveren haalbaar is. De hulp van de overheid is daarbij wel nodig, stellen de partijen. De maatregelen vereisen grote capaciteitsverhoging in het openbaar vervoer en uitbreiding van fietsinfrastructuur.

De meest effectieve maatregelen zijn volgens het onderzoek het overstappen naar elektrische leaseauto’s, het stimuleren van OV-gebruik en het beperken van vliegverkeer. De effecten van de maatregelen kunnen volgens de onderzoekers versterkt worden door ze slim te combineren, door het inzetten van gedragsveranderingscampagnes en door duurzaamheid voortdurend onder de aandacht te brengen.

Anders Reizen

Natuur & Milieu, VNO-NCW, het ministerie van Infrastructuur & Milieu en NS namen in 2015 het initiatief voor de Anders Reizen-coalitie. Dat gebeurde in aanloop naar de Klimaattop van Parijs. Inmiddels hebben zich meer dan veertig grote bedrijven aangesloten. De bedrijven willen ervoor zorgen dat duurzaam reizen steeds gewoner en makkelijker wordt in Nederland.

Categorie: Geen

Gerelateerd achtergrond-artikel