ABAX Mini: sensor voor real-time monitoren van gereedschap

donderdag 23 augustus, 2018

ABAX, leverancier van telematica-oplossingen, komt met een sensor-unit waarmee real-time gereedschappen kunnen worden gemonitord via een digitale kaart. Ook is er een speciale behuizing ontworpen voor ‘zware omstandigheden’.

ABAX is in mobiliteitsland vooral bekend om haar ritregistratiesysteem Triplog. Het van oorsprong Noorse bedrijf maakt echter ook de sprong naar andere diensten, die passen binnen de ontwikkelingen van telematica in en rond de auto. Of zoals Martijn Zewald, CEO van ABAX Nederland, in een eerder interview met Fleet & Lease omschreef: “We focussen ons op het aanbieden van Internet of Things-oplossingen. Daarin staan we aan de vooravond van nieuwe uitdagingen en toepassingen.”

De ABAX Mini, een kleine control unit met een eigen batterij

De nieuwe producten waarmee ABAX nu komt, vallen onder de noemer van ‘equipment control’. De ABAX Mini is een kleine control unit met een eigen batterij, die eenvoudig te bevestigen is op bijvoorbeeld (klop)boormachines, cirkelzagen, pneumatisch materieel, hydraulische gereedschappen, slijpmachines, landmeters, trilmachines en containers. De unit is bovendien waterafstotend, ontworpen voor een veeleisende werkomgeving en binnen enkele minuten geïnstalleerd en klaar voor gebruik. Door in te loggen op de online portal kan de gebruiker op een digitale kaart zien waar het gereedschap is. Via deze portal zijn ook andere producten van ABAX, zoals Triplog (voor voertuigen) en Equipment Control (voor groter materieel), gemakkelijk te traceren.

Diefstal

Voor de andere control units (ABAX 5 en ABAX Equipment Control) heeft ABAX een speciale behuizing ontworpen: de ABAX Equipment Control Cage. De control unit blijft beschermd tijdens zware (weers)omstandigheden en verliest de antenne nooit het GPS-signaal door verstoring via de metalen behuizing. ABAX Equipment Control is geschikt voor aangedreven materiaal, zoals boten en tractoren, waarbij de unit op de accu wordt geplaatst. Daarnaast zijn er control units met een interne batterij, die vooral worden gebruikt voor de locatiebepaling van containers, opgeslagen zwaar materiaal of trailers.

Volgens Zewald helpt het locatiebepalen goed tegen (veelvoorkomend) diefstal van materieel. “Daarnaast geven we inzicht in het gebruik van het gereedschap, want een eigenaar kan precies terugzien waar en hoe lang het materieel is ingezet. Bovendien komt het natuurlijk ook wel eens voor dat het gereedschap zoek raakt zonder dat het door een kwaadwillende is ontvreemd. Ook dan is het handig dat je direct kunt zien dat een medewerker het gereedschap bij een andere klus is vergeten in te ruimen”.

Categorie: Geen

Gerelateerd achtergrond-artikel