CVO Barometer: fleetmanagers omarmen telematica

donderdag 21 juni, 2018

De CVO Barometer 2018 laat een significante stijging zien van het aantal fleetmanagers dat telematica inzet ter bevordering van de veiligheid van zijn berijders. In 2017 gaf 15% van de fleetmanagers aan telematica voor dat doel in te zetten. In 2018 is dit percentage gestegen naar 36%, een ruime verdubbeling. 

Dit en meer blijkt uit de jaarlijkse Barometer, het rapport van het grootschalig Europees onderzoek van het Corporate Vehicle Observatory (CVO) naar trends op het gebied van zakelijke mobiliteit. In 2002 opgezet door Arval. Arjos Bot, Head of CVO Nederland: “Bij steeds meer wagenparkbeheerders staat veiligheid hoog op de agenda. Zij willen het tij van het toenemend aantal verkeersdoden en zwaargewonden keren. Terecht, want naast het persoonlijke leed kost een ongeval werkgevers veel geld.”

Volgens Bot is inzicht in rijgedrag de eerste stap naar berijderbeïnvloeding, wat leidt tot veiliger weggebruik. “Telematicaoplossingen geven dat inzicht.”

Naast telematica zetten Nederlandse wagenparkbeheerders andere middelen in om veiligheid op de weg te bevorderen. Zo zijn e-learning (14%) en het blokkeren van de smartphone (21%) in toenemende mate onderdeel van het mobiliteitsbeleid. Ook hier zijn het bedrijven met grote wagenparken die vooroplopen.

Met 28% pakken Nederlandse fleetmanagers weer de koppositie in Europa (gemiddeld 19%), als het gaat over gebruik van telematica. Er is vooral een toename te zien bij middelgrote en grote bedrijven. Van de managers van zeer grote wagenparken zet zelfs 58% telematica in. Dat is 7% meer dan vorig jaar. De grootste groei is te vinden bij middelgrote vloot: van 27% in 2017 naar 46% dit jaar.

Lokaliseren van voertuigen en optimaliseren van ritten zijn net als vorig jaar de belangrijkste redenen, ongeacht de bedrijfsgrootte.

Klik hier om de studie te downloaden

Categorie: Geen

Gerelateerde achtergrond-artikelen