Kastje in de bestelauto geen taboe meer

donderdag 6 september, 2018

Onderzoek van Verizon Connect toont aan dat vier op de tien ondervraagden positief staan tegenover het registreren van rijgedrag door een gps- en voertuigvolg- of een fleetmanagementsysteem. Nog maar een kleine tien procent heeft echte bezwaren.

Regelmatig peilt Verizon Connect de ‘stemming’ onder bestuurders van (bestel)auto’s. Daarbij blijkt al enige tijd dat er afgerekend moet worden met het idee dat bestuurders helemaal niet zitten te wachten op een fleetmanagementsysteem in de auto. “Veel werkgevers hebben het idee dat werknemers er helemaal niet op zitten te wachten inzicht te krijgen in hun rijgedrag, laat staan het feit dat werkgevers dit rijgedrag dan ook kunnen monitoren. Terwijl inzicht verkrijgen aangeeft dat werkgevers de veiligheid van werknemers hoog in het vaandel hebben staan. Dit onderzoek toont juist aan dat slechts een klein deel van de werknemers hier negatief tegenover staat”, aldus Jan Willem Doornbos, Marketing Manager Benelux bij Verizon Connect.

Beloning

Dat ‘kleine deel’ dat er negatief tegenover staat blijkt zo’n kleine tien procent te zijn. Vrijwel alle ondervraagden (92 procent) vinden dat een werkgever middelen of strategieën mag inzetten om werknemers te helpen met de bedrijfswagen veiliger of zuiniger te rijden. Van vier op de tien (42 procent) mag de werkgever het rijgedrag bijhouden. Een groter percentage (65 procent) vindt het bovendien een goed idee dat de werkgever een beloning voor een veilige en zuinige rijstijl invoert als stimulans voor veilig en zuinig rijgedrag. Bijna de helft van de respondenten (49 procent) zou inzicht willen in het eigen rijgedrag, bijvoorbeeld in de vorm van periodieke rapportages. Drie op de tien (31 procent) zou er zelfs positief tegenover staan wanneer hier een competitief element aan wordt toegevoegd.

Respondenten die positief zijn over het idee van een fleetmanagementsysteem, hebben daar verschillenden redenen voor. Volgens het onderzoek zou 61 procent van die groep werknemers graag weten of zijn rijstijl wel zuinig en veilig is. Bijna de helft (49 procent) vindt het handig dat collega’s met onveilig rijgedrag op basis van dit inzicht aangesproken kunnen worden op hun rijgedrag. Ruim een derde (33 procent) zou dit inzicht gebruiken om zijn werkgever te laten zien hoe (on)realistisch de in de planning opgenomen reistijd is, en een even groot percentage zou een fleetmanagementsysteem handig vinden voor automatische ritregistratie.

Het onderzoek van Verizon Connect is uitgevoerd door Panelwizard onder 816 bestuurders van bedrijfswagens in verschillende branches in Nederland, waaronder transport, logistiek, bouw en installatie.

Categorie: Geen

Gerelateerde achtergrond-artikelen