ElaadNL verwacht verachtvoudiging aantal snelladers

dinsdag 19 maart, 2019

Uit onderzoek van ElaadNL blijkt dat het aantal snelladers, nu 1.000 op 200 locaties, tussen nu en 2025 minimaal verdubbelt maar meer waarschijnlijk: meer dan verachtvoudigd. Dat komt ook door steeds meer nieuwe aanbieders: van McDonalds tot ouderwetse pompstations.

In het ‘lage’ groeiscenario van het onderzoek groeit het aantal snellaadpunten van 1.000 nu naar 2.400 in 2025. In het ‘hoge scenario’ zal het aantal echter nog veel meer stijgen, tot naar verwachting 7.900. Ter vergelijking: op dit moment zijn er 4.400 tankstations in Nederland.

Het onderzoek van ElaadNL moeten we vooral zien als een vooruitblik, bedoeld voor netbeheerders, exploitanten en organisaties die zich richten op de infrastructuur rondom elektrisch laden, stelt Gijs van der Poel, onderzoeker Marktontwikkeling bij ElaadNL. “De ontwikkelingen van elektrisch vervoer gaan in een dusdanig hoog tempo dat we de impact op het elektriciteitsnet steeds beter in kaart willen krijgen.”

Maar wat de onderzoekers vooral constateren is de diversiteit in de markt: verschillende aanbieders zijn allemaal met verschillende drijfveren, ideeën en overwegingen de markt opgegaan. Niet alleen de autobouwers zelf zoals Tesla of zelfstandige aanbieders zoals Fastned, maar ook ‘klassieke’ tankstations die elektrische auto’s willen bedienen. “Daarnaast is er een opvallende groep van ondernemers die snelladers ‘erbij’ doet, zoals wegrestaurants en supermarkten”, aldus Van der Poel.

Ook de vermogens die uit een snellader gehaald worden, groeien. De nieuwste EV’s kunnen zelfs met 350 kW laden.

Klik hier voor het onderzoek

Categorie: Geen

Gerelateerd achtergrond-artikel